Büttner en Van Persie scoren in krankzinnig laatste duel van Ferguson

Thijs Post19 mei 2013, 19:00
Laatst bijgewerkt: 19 mei 2013, 19:00

Sir Alex Ferguson heeft zijn allerlaatste en vijftienhonderdste wedstrijd als manager van Manchester United erop zitten. Het werd een even fantastische als doelpuntrijke wedstrijd met voor Ferguson en consorten een niet zo’n goede afloop: West Bromwich Albion kwam van 2-5 terug naar 5-5. Alexander Büttner en Robin van Persie vonden hun naam terug op het scoreformulier. Voor het eerst in de historie van de Premier League scoorden twee ploegen vijf keer tegen elkaar. Ook stadsgenoot Manchester City werkte een doelpuntrijke wedstrijd af, al gingen the Citizens onderuit. Norwich City was in het Etihad Stadium met 2-3 te sterk.

/

West Bromwich Albion - Manchester United 5-5
Manchester United liet er in de allerlaatste wedstrijd van Ferguson geen gras over groeien. Met Büttner en Van Persie als basisspelers noteerden the Red Devils in de eerste tien minuten meer dan tachtig procent van het balbezit en de 0-2 tussenstand was dan ook geen groot wonder. Na vier minuten kopte aanvallende middenvelder Shinji Kagawa van dichtbij binnen voor de openingstreffer, even later schoot ex-NEC’er Jonas Olsson ongelukkig in eigen doel toen Antonio Valencia de bal voorzette. Op het halfuur bemoeide Büttner zich met de aanval van de bezoekers en de ex-Vitessenaar schoot op aangeven van Tom Cleverley diagonaal raak voor de derde treffer van de dag. Nog voor rust deed WBA wat terug via James Morrison (1-3).

Direct na de pauze bracht Romelu Lukaku de spanning helemaal terug: het Belgische toptalent kreeg de bal door de handen van Manchester United-doelman Anders Lindegaard voor de 2-3. Van Persie stond op dat moment nog niet op het scorebord en de topschutter van de Premier League schreef zijn naam even later wel bij de doelpuntenmakers. Op aangeven van Valencia schoot hij de bal in het dak van het doel. Met dank aan Ryan Giggs kon Javier Hernández nog voor de 2-5 zorgen en dat gebeurde allemaal met nog dertig minuten op de klok. In de slotfase zette WBA nog eens aan: Lukaku tekende voor 3-5, Youssouf Mulumbu maakte nog geen minuut later 4-5 en om het nog krankzinniger te maken tekende Lukaku ook nog voor zijn hattrick en dus de 5-5. Overigens nam ook Paul Scholes afscheid van Manchester United: de 38-jarige middenvelder viel twintig minuten voor tijd in voor Kagawa.

/

Manchester City - Norwich City 2-3
Voor beide partijen stond er niets meer op het spel en dat was duidelijk te merken in de openingsfase. Er zat totaal geen tempo in het spel, de spelers speelden de bal wat inspiratieloos rond en eigenlijk leek Carlos Tévez de enige te zijn die er echt zin in had. Een beslissing forceren lukte de door Paris Saint-Germain, AS Monaco en Juventus begeerde Argentijn echter ook niet en de supporters vermaakten zich ondertussen met het zingen van liedjes voor de ontslagen manager Roberto Mancini. Norwich City nam het initiatief in handen en het team van manager Chris Hughton greep ook de leiding. Even nadat een kopbal van Ryan Bennett van de lijn werd gehaald schoot Anthony Pilkington raak op aangeven van Wes Hoolahan.

Dat schudde the Citizens wakker: een paar minuten na de openingstreffer tekende Jack Rodwell, op aangeven van Edin Dzeko, voor de gelijkmaker. Het doelpunt was een mijlpaal: voor de vijftigste keer op rij scoorde Manchester City in een thuiswedstrijd. Zo traag als het tempo was in het begin, zo leuk was het na de treffers. Grant Holt zette the Canaries na rust op 1-2, waarna Rodwell met zijn tweede voor de gelijkmaker zorgde. Jonathan Howson bezorgde de bezoekers alsnog de overwinning.

/

Swansea City - Fulham 0-3
Martin Jol staat volgens de tabloids voor een vertrek en pakte dus in misschien wel zijn laatste wedstrijd drie punten. Na een open en levendig begin kreeg Swansea City, dat door de eindwinst van de Capital One Cup al zeker is van de voorronde van de Europa League, een eerste grote kans, maar Pablo Hernández faalde. Na een kwart wedstrijd was het raak aan de overzijde, want Alexander Kacaniklic vond het net laag in de hoek: 0-1. Hierna trof de Zweed nog de paal en dus kwamen the Swans goed weg. De club uit Wales, met Michel Vorm en Jonathan de Guzmán in de basis, zocht in de tweede helft meer de aanval, maar Mark Schwarzer keepte een wereldwedstrijd en hield de voorsprong intact. Dimitar Berbatov zette, kort na de invalbeurt van Urby Emanuelson, de 0-2 op het scorebord. Emanuelson maakte er zelfs nog 0-3 van voor the Cottagers.

Southampton - Stoke City 1-1
Stoke City won in oktober 1981 voor het laatst op bezoek in St. Mary’s en slaagde er zondag dus opnieuw niet in om te winnen. The Potters, die wel boven Southampton eindigen, begonnen ook erg matig aan het duel. De thuisploeg kreeg al na drie minuten een dot van een kans, maar Rickie Lambert raakte de paal en Southampton liet de gasten alle hoeken van het veld zien. Stoke hoopte op een bevlieging van Peter Crouch, die wel veel kopduels won van Jos Hooiveld, maar niet gevaarlijk werd. Kort na rust flikte de lange spits het toch door het bezoek op 0-1 te koppen. Na een klein uur zorgde Lambert met een intikker na een schot van Steven Davis alsnog voor de puntendeling en de toegezongen invaller Michael Owen sloot zijn loopbaan dus af met een gelijkspel.

/

Wigan Athletic - Aston Villa 2-2
Darren Bent bekroonde zijn zeldzame basisplaats met de openingstreffers in de vijfde minuut, maar Wigan zorgde in de eerste helft voor de ommekeer. Na twintig minuten spelen zette Emmerson Boyce zijn hoofd tegen een voorzet van Roger Espinoza en op slag van rust werkte Nathan Baker de bal achter zijn eigen doelman, nadat twee pogingen van de thuisploeg al van de lijn waren gehaald. Boyce miste na een klein uur spelen een dot van een kans: van een meter of zes schoot hij tegen de lat. Eén minuut later sloeg Ron Vlaar toe. Na een vrije trap van Ashley Westwood schoot de voormalig Feyenoorder onberispelijk raak: 2-2.

West Ham United - Reading 4-2
Kevin Nolan was zondag de held van West Ham United; hij bezorgde the Hammers met een hattrick een riante zege op het reeds gedegradeerde Reading. De bezoekers begonnen steker, maar Nolan tekende na een kwart wedstrijd voor de openingstreffer op Upton Park. De thuisploeg domineerde hierna, kwam via Ricardo Vaz Te op een 2-0 voorsprong en doelman Alex McCarthy en de lat voorkwamen dat de score verder uitliep. Een incredible fightback leverde the Royals, die als voorlaatste eindigen, nog een 2-2 stand op, want Gary McCleary tekende na 53 minuten voor de 2-1 en clubtopscorer Adam Le Fondre tikte twee minuten later de gelijkmaker binnen. Nolan zorgde met twee goals alsnog voor de eerste thuiszege van West Ham op Reading sinds augustus 2005.