voetbalzone

Büttner: 'Ik heb weleens gedacht: ‘ik kap ermee, waar doe ik het voor'

Gijs Freriks10 sep 2013, 18:00
Laatst bijgewerkt: 10 sep 2013, 18:00
Advertentie

DOETINCHEM - Alexander Büttner stuntte vorig jaar door van Vitesse naar Manchester United over te stappen en zijn debuutseizoen in Engeland is hem niet tegengevallen. De verdediger speelde zestien officiële wedstrijden en pakte de landstitel. Om het WK in Brazilië niet mis te lopen, drong de linksback deze zomer echter aan op een verhuur. Maar de transfermarkt sloot een week geleden en Büttner maakt nog altijd deel uit van de selectie van manager David Moyes. “Hij zegt dat ik veel ga spelen”, vertelt de Doetinchemmer.

Door Gijs Freriks

/

Het is het jaar van de waarheid voor veel voetballers. Over negen maanden start het WK en Louis van Gaal formeert langzaamaan de basis van zijn toernooiselectie. Hij selecteert op fitheid en de vorm van de dag en liet Wesley Sneijder onlangs thuis. Het was een serieuze waarschuwing van Van Gaal aan het adres van niet alleen Sneijder, maar aan die van alle Oranjeklanten. Büttner is zo’n klant. De 24-jarige verdediger wacht nog steeds op zijn interlanddebuut. Vorig jaar was hij er dicht bij, maar overleefde de laatste schifting voor het EK niet; Jetro Willems kreeg de voorkeur. Louis van Gaal koos later ook voor Daley Blind, Bruno Martins Indi en Miquel Nelom.

Büttner vindt zichzelf niet slechter dan die opties. “Zeker niet, want anders zou ik niet bij Manchester United spelen”, vergelijkt hij. “Ik weet zeker dat ik goed op de linksbackpositie kan spelen, ook in Oranje. Als ik de kans krijg, dan zal ik de bondscoach niet teleurstellen. Mijn doel is het WK.” De linkspoot had gehoopt een uitnodiging te krijgen voor de recente oefentrip door Azië. Van Gaal nam echter Feyenoorder Nelom mee voor de wedstrijden tegen China en Indonesië. “De bondscoach maakt keuzes. Het is niet dat ik hem een slechte trainer vind, integendeel. Hij is namelijk een supergoede coach, dat ziet iedereen. Maar het zijn zijn keuzes.”

/

De Doetinchemmer moet meer minuten maken om in beeld te komen bij Van Gaal. Het debuut was met een goal tegen Wigan Athletic (4-0 winst) wervelend en hij kwam uiteindelijk tot zestien officiële wedstrijden. Büttner werd vijf keer uitgeroepen tot Man of the Match. “Ik denk dat dit wel genoeg zegt. Moyes zei ook dat ik een volwaardige speler van het eerste elftal ben.” Sir Alex Ferguson gaf aan dat hij nog nooit iemand had gezien die een dergelijke stormachtige ontwikkeling heeft doorgemaakt en dat Büttner de man is die Patrice Evra moet opvolgen. Büttner: “Moyes heeft ook gezegd dat ik de coming man ben. Hij gaat intensief met mij om en zegt dat ik veel ga spelen. Hij heeft dus wel vertrouwen in mij als opvolger van Evra.”

De 32-jarige Fransman heeft een aflopend contract in het Theatre of Dreams en het is nog onduidelijk of hij gaat verlengen. Voorlopig blijft Evra gewoon de eerste linksback voor Moyes. “Ik weet niet wat Evra gaat doen, dat is aan hem. Maar ook als hij blessurevrij blijft en geen schorsingen pakt, speel ik mijn wedstrijden. Dat heeft Moyes mij beloofd. In de winterstop kijken we in hoeverre die beloftes zijn nagekomen. Dan kan ik opnieuw met de club in gesprek gaan, ik ben daar niet bang voor. Als je ziet hoeveel clubs mij nu al wilden hebben, dan heb ik niets te klagen”, aldus Büttner.

/

Schalke 04, Borussia Dortmund, Celtic, Besiktas, Everton en Benfica informeerden naar de jeugdspeler van onder meer Ajax. “United wilde eerst een vervanger halen. Doordat dat zo lang duurde, wilde United mij niet meer verhuren en haakten veel clubs af. Moyes vond mij te belangrijk om te laten gaan. Maar als ik verhuurd zou worden, was ik naar Besiktas gegaan. Mensen vergissen zich in de Turkse competitie en Besiktas staat bekend als een van de grootste clubs van Turkije. Op Twitter kreeg ik berichten dat de Turkse fans mij al opwachtten op het vliegveld, dat was supermooi. Maar nu ik gehoord heb dat ik bij United veel ga spelen, is het aan mij om de bondscoach te overtuigen.”

Büttner heeft in Manchester nog een contract tot medio 2017, maar speler en club zijn momenteel in gesprek over een contractverbetering. Daar spreekt volgens de flankspeler ‘waardering’ uit, maar hij sluit niet uit dat hij in de winter mag vertrekken. Op tijdelijke basis, welteverstaan. Een terugkeer naar Nederland is niet waarschijnlijk. “Je kiest eerder voor een club van het niveau-Everton dan voor de Eredivisie. Ik leer op de trainingen bij United meer dan tijdens een wedstrijd in Nederland. Maar als ik ooit nog in Nederland ga voetballen, dan gaat mijn voorkeur naar Ajax uit. Dat is altijd mijn droom geweest.”

/

Vijf jaar lang speelde Büttner in de jeugd van de Amsterdamse club, alvorens hij in 2005 naar Arnhem vertrok. Ajax toonde vorig jaar ook serieuze belangstelling voor Büttner, maar de aantrekkingskracht van United bleek groter. De man uit de Doetinchemse volkswijk Kleintjeskamp had het aanvankelijk wel lastig om zich in Greater Manchester te settelen. “Je gaat naar een ander land, weg bij je vrienden en ouders, je kent niemand. Dan is het wennen. Ik heb in het begin weleens gedacht: ik kap ermee, waar doe ik het voor? Maar ik heb mij er toch doorheen gesleept.”

Büttner vertrok van Vitesse naar de Premier League en deze zomer volgde Marco van Ginkel hem. Ook de middenvelder werd opgeleid in Arnhem en trok naar de Engelse top: hij koos voor Chelsea. Van tevoren vroeg hij Büttner om raad. “Ik zei direct tegen hem: doen! Je maakt hier echt stappen. Ik speel elke dag tegen Nani, Antonio Valencia en Ashley Young en Van Ginkel vecht zijn duels uit met John Terry. Veel mensen zeggen nu al: die jongen zit op de bank en hij gaat het niet redden. Geloof me: Van Ginkel gaat het maken daar. Ze geven je alleen de tijd. Ik kwam hem laatst tegen en hij is al enorm sterk geworden. Het is mooi om te zien dat twee jongens van Vitesse hier terecht zijn gekomen.”

/

Van Ginkel speelde dit seizoen dertien minuten. Dat vond Van Gaal niet genoeg om hem te selecteren voor de recente interlands; Büttner was er ook niet bij, net als bij het EK in Polen en Oekraïne in 2012. “Dat was een teleurstelling, maar ik denk dat ik beter ben dan destijds. Toen behoorde ik al tot de beste linksbacks van Nederland”, meent Büttner. “Ik wil naar het WK in Brazilië, dat is het mooiste wat je kan meemaken. Ik weet dat ik het niveau aankan en hoop dat ik de kans krijg. Ik stel Van Gaal niet teleur.” De eerstvolgende interland waarvoor Büttner opgeroepen kan worden, staat voor 11 oktober gepland; dan treft men Hongarije.

Bezig met laden …