voetbalzone

Cahill: ‘Onder Verbeek ‘happier’ dan onder Hiddink’

12 jun 2009, 11:42
Laatst bijgewerkt: 12 jun 2009, 11:42
Advertentie
Pim Verbeek maakt naam als bondscoach van Australië. De Rotterdammer plaatste zich vorige week met de Socceroos met overmacht voor het WK, en daarnaast lopen de spelers van de nationale ploeg weg met de 53-jarige oefenmeester. Aanvalsleider Tim Cahill van Everton vindt het zelfs prettiger werken onder Verbeek dan onder ‘wereldcoach’ Guus Hiddink.



Dankzij een 0-0 gelijkspel bij Qatar kwalificeerde de aussies zich vorig weekend voor de eindronde in Zuid-Afrika, en vier dagen later werd het feestje nog eens dunnetje overgedaan in Sydney, waar Bahrein met 2-0 klop kreeg. Alles verloopt dus naar wens, en de sfeer binnen de ploeg van Verbeek is dan ook optimaal. Volgens de Nederlandse coach een godswonder, gezien de omstandigheden waaronder zijn spelers moeten zien te presteren.

“95 Procent van de selectie komt uit zware Europese competities en ga dan maar eens 22 uur reizen en 8 uur tijdsverschil overwinnen. Nooit heb ik een zeurende speler gehoord. De instelling is fantastisch, ze vormen een hechte groep en weten precies waar het om gaat in de wedstrijden, ook tactisch”, zegt hij in AD/Sportwereld.

Nadat Australië zich plaatste voor het WK en de ploeg terugkeerde in Sydney, deed aanvaller Tim Cahill een opmerkelijke uitspraak. “Ik vind het geweldig om onder deze coach te werken. Ik weet precies waar ik aan toe ben. In het veld, maar ook daarbuiten. Je kan met Pim alles bespreken. Voor mij is dat belangrijk en ik weet dat dat ook voor andere spelers geldt. Onder Guus was dat toch even anders. Niets ten nadele van Guus, die overal wordt gerespecteerd en terecht, maar ik voelde me niet altijd even happy.”

Verbeek snapt wel hoe dat komt. In tegenstelling tot hem zelf, had Hiddink namelijk weinig tijd om bij de groep door te brengen. Naast bondscoach had de Achterhoeker namelijk ook nog de taak PSV te laten presteren. “Guus kan heel goed binnen een bepaald tijdsbestek mensen op elkaar afstemmen, alles gericht op het resultaat. Dat is zijn grote kwaliteit. Het proces van de macht-mechanismen beheersen. Van het bestuur tot de spelers tot de pers. En dan heeft hij niet voor iedereen evenveel aandacht."

De oud-coach van onder meer Feyenoord en FC Groningen heeft echter genoeg opgestoken van de bewierookte Hiddink. “Maar ook van Dick (Advocaat, red.). Alleen moet je je eigen karakter niet verloochenen. Ik ga nu mijn eerste WK tegemoet als hoofdcoach en dat geeft een gevoel alsof de wereld openligt. Maar ik besef drommels goed dat ik dit zonder de mensen om me heen niet had kunnen bereiken.”
Bezig met laden …