Cambuur verlaat laatste plaats al snel weer na zege op Go Ahead

Bart Kruyt19 jan 2014, 15:20
Laatst bijgewerkt: 19 jan 2014, 15:20

SC Cambuur won voor de winterstop maar twee van de laatste elf wedstrijden, maar heeft zondag in de eerste wedstrijd van het nieuwe kalenderjaar weer drie punten gepakt. De ploeg van Dwight Lodeweges was in de 'degradatiekraker' in Leeuwarden sterker dan Go Ahead Eagles en boekte een verdiende 2-0 overwinning. De laatste keer dat Cambuur in competitieverband de nul hield was op 20 september en toen was Go Ahead ook al de tegenstander (0-0).

Door de overwinning van NEC op ADO Den Haag was Cambuur naar de laatste plaats van de ranglijst gezakt en de thuisploeg wilde daar natuurlijk direct verandering in brengen. Cambuur schoot uit de startblokken en was direct na het eerste fluitsignaal de betere ploeg, maar grote kansen leverde dat in de openingsfase niet op. Na een kleine twintig minuten spelen kwamen de Friezen wel op een verdiende voorsprong: Marcel Ritzmaier vond ruimte voor een schot vanuit de tweede lijn en ramde de bal prachtig in de bovenhoek. Voor de huurling van PSV betekende het zijn tweede doelpunt van dit seizoen.

Go Ahead moest in de achtervolging, maar Cambuur bleef de bovenliggende partij. De thuisploeg zette zijn tegenstander overal op het veld onder druk en Go Ahead kwam er in de eerste helft simpelweg niet aan te pas. De brigade van Foeke Booy kreeg voor rust geen een serieuze kans, maar er moet gezegd worden dat ook Cambuur niet bijzonder gevaarlijk werd. De sterk spelende Elvis Manu had nog wel de 2-0 kunnen maken, maar zijn schot met links ging niet in een hoek, waardoor Eloy Room eenvoudig kon pakken. Verder hoefde de keeper niet meer in actie te komen.

Cambuur had acht minuten voor rust nog wel een veelbelovende aanval, maar speelde die erg slecht uit, waardoor de thuisploeg met slechts een minimale voorsprong ging rusten. In de tweede helft hervatte Cambuur de zoektocht naar een tweede goal en de eerste kans kwam na drie minuten op naam van Martijn Barto, die een voorzet vanaf rechts over kopte. Even daarna probeerde Marlon Pereira het met een schot van afstand, maar hij zag zijn fraaie poging naast het doel van Room belanden. Go Ahead liet ook in het begin van de tweede helft weer erg weinig zien.

De bezoekers leken hierna langzaam maar zeker beter in de wedstrijd te komen, maar omdat de voorzetten vanaf de flanken steeds dramatisch waren, kreeg Go Ahead geen kansen. Een klein halfuur voor tijd kwam Cambuur vervolgens op 2-0: een corner van Jody Lukoki kwam terecht bij Barto, die met een knappe kopbal de marge verdubbelde. Barto wilde vervolgens ook nog zijn tweede van de middag maken, maar stuitte nu op Room, waardoor het bij 2-0 bleef. Jop van der Linden probeerde Deventer eer nog te redden, maar zijn vrije trap werd gekeerd door Leonard Nienhuis. Cambuur draagt de rode lantaarn over aan ADO Den Haag en mag weer naar boven kijken.