Cardozo maakt tweede hattrick op rij, Van Wolfswinkel mist strafschop

Erik van Dam15 dec 2012, 22:20
Laatst bijgewerkt: 15 dec 2012, 22:20

Benfica heeft zaterdag geen steek laten vallen in de jacht op de eerste landstitel sinds 2010. Thuis kwam het achter tegen Marítimo, maar schoot Óscar Cardozo voor de tweede week op rij een hattrick tegen de touwen (4-1). Eerder op de avond slaagde Sporting Portugal er niet in concurrent Nacional voorbij te gaan. Ricky van Wolfswinkel liet een uitstekende mogelijkheid om te scoren liggen: vanaf de strafschopstip faalde hij oog in oog met Vladan Giljen. Door de puntendeling (1-1) gaan Nacional en Sporting wel Vitória Setúbal voorbij in de competitie.

/

Benfica - Marítimo 4-1
Cardozo ontpopte zich tot de grote man bij Benfica. Het begin was nog voor de bezoekers, die na een fout van Nemanja Matic scoorden via Rodrigo. Lang bleef de voorsprong voor de nummer negen van Portugal niet staan, want Cardozo maakte uit een pass van Eduardo Salvio (en voorbereidend werk van Ola John) vrij snel weer 1-1 in Lissabon. En in een tijdsbestek van vier minuten breidde de makkelijk scorende spits de score nog verder uit naar 3-1.

Zijn tweede en derde doelpunt vielen allebei in de tweede helft. Met een beheerste strafschop, na rood voor Valentin Roberge, tekende Cardozo voor de voorsprong. Luttele minuten later promoveerde hij ook een pass van Rodrigo Lima tot een doelpunt en had hij zijn tweede hattrick op rij binnen: vorige week maakte hij er ook reeds drie in de stadsderby tegen Sporting. In tien competitieduels scoorde Cardozo al dertien keer. Rodrigo Moreno bepaalde de eindstand uit een pass van Matic nog op 4-1.

Nacional - Sporting Portugal 1-1
Sporting, dat met ex-Eredivisionisten Danijel Pranjic, Zakaria Labyad en Van Wolfswinkel ten tonele verscheen, kwam halverwege de eerste helft in Funchal op achterstand. De Braziliaan Isael maakte toen zijn tweede goal van het seizoen en bracht Nacional op 1-0. Tot na rust bleef die score staan: Van Wolfswinkel mocht in de tweede helft aanleggen van elf meter, maar benutte zijn eerste penalty van het seizoen niet.

De Nederlander bleef daarmee op acht rake pogingen van in totaal elf strafschoppen voor Sporting staan. Gelukkig voor hem gingen os Leões niet helemaal met lege handen weg, want teamgenoot Cedric Soares verzilverde twintig minuten voor tijd wel een kans en hielp Sporting zodoende aan een punt.