Carroll is weer goudhaantje en helpt Liverpool naar finale

Bart Kruyt14 apr 2012, 15:25
Laatst bijgewerkt: 14 apr 2012, 15:25

Andy Carroll kan terugkijken op zijn beste week in dienst van Liverpool tot dusver. De aanvaller was midweeks al belangrijk met het winnende doelpunt in blessuretijd tegen Blackburn Rovers (3-2) en was zaterdag opnieuw het goudhaantje voor the Reds. In de halve finale van de FA Cup kopte Carroll kort voor het einde een vrije trap van Craig Bellamy binnen: 2-1. Liverpool, dat al beslag legde op de Carling Cup, plaatste zich door de nipte overwinning als eerste ploeg voor de finale van het bekertoernooi. Tottenham Hotspur en Chelsea maken zondag uit wie de tegenstander zal worden.

/

Liverpool bewees zodoende opnieuw een cupfighter te zijn, maar de ploeg van Kenny Dalglish mocht van geluk spreken dat het op Wembley wist te winnen van haar stadsgenoot. Everton speelde een stuk gemakkelijker dan Liverpool, dat veel balverlies leed en geen uitgespeelde kansen wist te creëren. In de eerste helft had eigenlijk alleen Martin Skrtel een goede schietkans, maar het schot van de verdediger werd gemakkelijk gepakt door Tim Howard. Hiervoor had Leighton Baines namens Everton al een vrije trap net over geschoten en even later mislukte een omhaal van Jelavic.

Everton creëerde niet veel meer kansen dan Liverpool, maar op basis van het vertoonde spel was de openingstreffer na ruim twintig minuten verdiend. Jamie Carragher en Daniel Agger kregen de bal niet weg en Nikica Jelavic profiteerde van de komische verdedigingsfout, door Brad Jones (die keepte omdat José Reina en Alexander Doni geschorst zijn) van dichtbij te passeren. Voor de winteraanwinst betekende het alweer zijn vijfde doelpunt in de laatste vijf wedstrijden voor the Toffees, die de voorsprong zonder moeite mee de rust in namen.

/

Direct na de thee kwam de voorsprong van Everton wel in gevaar. Na een voorzet van Stewart Downing kon Carroll van dichtbij binnenkoppen, maar de recordaankoop mikte naast en hielp de enorme kans daarmee om zeep. Het bleek geen voorbode op meer, want Liverpool bleef slordig. Toch kwam de ploeg op gelijke hoogte en ook dit kwam door een verdedigingsfout. Sylvain Distin wilde de bal terugspelen om Tim Howard, maar deed dat veel te zacht. Suárez was er als de kippen bij om de bal op te pikken en met buitenkant voet de 1-1 binnen te schieten.

Liverpool leefde na de goal even op en kreeg in het resterende halfuur nog twee goede kansen via Carroll, terwijl Jelavic namens Everton in het zijnet schoot. De wedstrijd leek op een verlenging af te stevenen, maar drie minuten voor het verstrijken van de reguliere speeltijd voorkwam Carroll dat. De spits zette zijn hoofd tegen een vrije trap van invaller Bellamy en wist Howard te passeren: 2-1. Maxi Rodriguez kreeg nog een enorme kans om de wedstrijd in het slot te gooien, maar mikte op de paal, terwijl een schot van Suárez gepakt kon worden. Het waren geen dure missers, want Liverpool gaf in het restant geen kansen meer weg en plaatste zich voor de finale.