voetbalzone

CAS draait bizarre beslissing van UEFA betreft Conference League-deelname terug

Mart van Mourik25 jul 2023, 12:55
Laatst bijgewerkt: 25 jul 2024, 04:19
Advertentie

Osasuna mag zich toch nog gaan opmaken voor de voorrondes van de UEFA Conference League, zo heeft het CAS (Court of Arbitration for Sport) dinsdag besloten. De Spaanse club werd vanwege een omkopingsschandaal uit het seizoen 2013/14 door de UEFA uitgesloten van deelname. Los Rojillos waren in beroep gegaan tegen de uitspraak van de Europese voetbalbond, maar die bleef bij zijn besluit. Osasuna besloot daarop om naar het internationaal sporttribunaal CAS te stappen, die heeft de beslissing van de UEFA nu teruggedraaid.

De ploeg van trainer Jagoba Arrasate eindigde als zevende in LaLiga en bereikte de finale van de Copa del Rey afgelopen seizoen, maar deelname aan de Conference League leek er toch niet in te zitten voor Osasuna. De club uit Pamplona ging in juni al in beroep tegen het eerder genomen besluit van de UEFA, die echter onverbiddelijk bleek. Osasuna snapte helemaal niets van het besluit van het voetbalorgaan en kondigde in een persbericht aan naar het CAS te stappen.

“In de komende dagen zal Osasuna het besluit van de UEFA gaan aanvechten”, zo schreef de club in het statement. “Osasuna begrijpt niets van de gehanteerde criteria van de UEFA of de wijze van onderzoeken. Er wordt een verkeerd signaal afgegeven door de bond door degene te straffen die juist strijdt tegen corruptie. De club doet er binnen de juridische mogelijkheden alles aan om tegen het besluit van de UEFA in te gaan en een einde te maken aan wat een zeer serieuze schending van de rechten is.”

Osasuna werd verbannen van alle Europese toernooien vanwege ‘activiteiten bedoeld om de uitslag van een wedstrijd te beïnvloeden', in het seizoen 2013/14. De UEFA-inspecteurs waren van mening dat de uitspraak van het Spaanse hooggerechtshof na het schandaal, waarin verschillende voormalig directeuren van Osasuna zijn veroordeeld, reden genoeg is om Osasuna negen jaar na de gebeurtenissen uit te sluiten van Europese competities. Het frappante is echter dat de huidige Osasuna-directeuren zelf die klacht hadden ingediend. Het hooggerechtshof besloot de club dan ook geen straffen op te leggen en bestempelde Osasuna zelfs als slachtoffer van de schandalen. Daarnaast is het voltallige bestuur van de club uit die tijd inmiddels al lang niet meer werkzaam bij los Rojillos.

Het nieuws over de verbanning werd met gejuich ontvangen zijn in Baskenland: Athletic Club werd afgelopen voetbaljaargang achtste in de Spaanse competitie en leek het Conference League-ticket van Osasuna over te nemen. Niemand ging er vanuit dat het CAS de beslissing nog ging terugdraaien, daar het sporttribunaal niet graag op de stoel van de UEFA gaat zitten. Op 7 augustus wordt geloot voor de play-offs van het toernooi, waar Osasuna in uit gaat komen.

{disclaimer_update}

Bezig met laden …