voetbalzone

CAS stelt clubs in het gelijk

06 aug 2008, 12:03
Laatst bijgewerkt: 06 aug 2008, 12:03
Advertentie
Diego, Lionel Messi en Rafinha kunnen hun koffers weer pakken. Barcelona, Schalke 04 en Werder Bremen hebben met succes beroep aangetekend bij het sporttribunaal CAS in Lausanne tegen de deelname van het drietal aan de Olympische Spelen. De spelers moeten zich weer bij hun respectievelijke werkgevers melden, indien hun terugkeer wordt opgeëist. Het is nog niet bekend of de landen vervangers mogen oproepen.

De clubs hadden zich in Lausanne gemeld nadat het FIFA Players' Status Committee had bepaald dat alle clubs verplicht zijn voetballers tot 23 jaar af te staan voor nationale selecties die deelnemen aan de Olympische Spelen in Peking. Bij een eerste poging van Schalke en Werder had het CAS bepaald, dat het niet bevoegd was om de zaken tussen de Duitse clubs enerzijds en het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en het Braziliaanse Olympisch Comité anderzijds te behandelen.

In navolging van de Bundesliga-clubs wendde zich ook Barcelona na de uitspraak van het FIFA Players' Status Committee zich tot het CAS. De Catalanen weigerden Messi af te vaardigen aan de Argentijnse selectie, die net als de Brazilianen Rafinha en Diego vertrokken was bij zijn club. De laatste twee waren zonder toestemming van hun werkgevers naar Peking afgereisd. Messi kreeg toestemming van Barcelona om af te reizen, maar moest wel bereid zijn om eventueel weer terug te reizen.

Volgens de wereldvoetbalbond FIFA is het nooit anders geweest dan dat clubs meewerken aan het vrijgeven van internationals voor het olympische voetbaltoernooi. Sinds de Spelen van Seoul (1988) hebben clubs hun spelers van Onder-23 jaar afgestaan en is er dus sprake van gewoonterecht.

Bovendien vindt de FIFA dat de Olympische Spelen een uniek evenement zijn voor elke sporter. Het is daarom niet te rechtvaardigen jonge voetballers te verbieden deel te nemen. Clubs hoeven dispensatiespelers niet af te staan.
Bezig met laden …