Celtic na eigen doelpunt Loovens onderuit in eerste Old Firm

Bart Kruyt24 okt 2010, 15:39
Laatst bijgewerkt: 24 okt 2010, 15:39

Glasgow Rangers heeft aartsrivaal Celtic haar eerste tik van het seizoen gegeven. Beide Schotse grootmachten gingen nog foutloos de eerste Old Firm van het voetbaljaar in, waarin Celtic op het eigen gras de eerste nederlaag leed: 1-3. Glenn Loovens was de schlemiel bij Celtic, door een eigen doelpunt te maken. Kenny Miller, topscorer van Schotland en ex-Celtic, maakte de overige doelpunten voor de regerend landskampioen.

Door de overwinning bij de buurman komt Rangers op 27 punten terecht, het maximale puntenaantal uit negen wedstrijden, terwijl Celtic op 24 punten blijft staan. Loovens zal de Old Firm snel willen vergeten: kort na rust was hij verantwoordelijk voor de gelijkmaker. Rangers, dat in de zesde minuut al de paal had geraakt via Steven Whittaker, kwam aan het einde van de eerste helft op achterstand via een rommelige treffer van Gary Hooper.

In de tweede helft moest Rangers dus op zoek naar de gelijkmaker en daarbij werd het geholpen door Loovens, die zich geen raad wist met een inzet van Kyle Lafferty en zijn eigen doelman passeerde. De teleurstelling was groot bij Celtic, dat nog geen tien minuten later ook nog op een achterstand kwam. Fraser Forster verdedigde slecht uit, waarna Steven Naismith Maurice Edu vond, en hij bracht Miller in staat om te scoren.

De honger van de bezoekers was na deze treffer nog niet gestild en tien minuten na de eerste goal van Miller kreeg Rangers een strafschop, na een overtreding van Daniel Majstorovic. Miller ging vol vertrouwen achter de bal staan en maakte geen fout, waarmee hij Rangers in veilige haven bracht. Celtic ging in het restant nog wel op zoek naar een aansluitingstreffer, en werd daarbij onder meer gevaarlijk via Loovens, maar Alan McGregor hoefde niet meer te vissen. Celtic verloor daardoor van haar aartsrivaal.