voetbalzone

Celtic wint bekerfinale van Motherwell en pakt eerste prijs sinds 2009

Thijs Post21 mei 2011, 17:53
Laatst bijgewerkt: 21 mei 2011, 17:53
Advertentie

Celtic maakt al jaren, samen met stadsgenoot Glasgow Rangers, de dienst uit in Schotland. De laatste hoofdprijs van de ploeg van manager Neil Lennon dateerde alweer van 2009, toen de ploeg de League Cup wist te veroveren. Vorig seizoen grepen the Bhoys naast alle prijzen, maar zaterdag mocht het groene deel van Glasgow weer eens juichen. De ploeg (met Glenn Loovens in de basisopstelling) won met 3-0 van Motherwell en legde zodoende beslag op de Scottish Cup; nummer 35 uit de historie.

/

Celtic schoot uit de startblokken en zag Gary Hooper al een minuut na het eerste fluitsignaal een dot van een kans krijgen. De aanvaller ontving een goede voorzet van Kris Commons, schoot de bal tegen de lat maar bevond zich tevens in buitenspelpositie. Dat was dan ook de enige grote kans van het eerste half uur. Motherwell begon zeker niet slecht maar kon Celtic in aanvallend opzicht niet verontrusten, terwijl Celtic zich op haar beurt telkenmale stukliep op de hechte defensie van the Steelmen.

Met een prachtige streep zette Celtic-middenvelder Ki zijn ploeg vervolgens op voorsprong. De Zuid-Koreaan kreeg de bal op meer dan twintig meter van het vijandelijk doel, legde het speeltuig klaar voor zijn linkerbeen en haalde verwoestend uit: 1-0. Nauwelijks vijf minuten later had het alweer gelijk kunnen staan, ware het niet dat het schot van verdediger Gavin Gunning op de lat uiteen spatte. Na de onderbreking kregen beide partijen kansen op doelpunten, maar het was vooral Celtic dat de dienst uitmaakte.

Motherwell-keeper Darren Randolph stond zijn mannetje na een scherp aangesneden hoekschop van Ki en de doelman kreeg ook diverse keren hulp van zijn defensie. Zo blokkeerde Tom Hateley een schot van Charlie Mulgrew en haalde Shaun Hutchinson een inzet van Commons van de lijn. Er was uiteindelijk een eigen doelpunt voor nodig om Celtic de tweede te bezorgen: een schot van Mark Wilson veranderde van richting via Stephen Craigan en belandde in het doel. Mulgrew tekende in de slotfase middels een prachtige vrije trap nog voor de 3-0 op het kolkende Hampden. Celtic veroverde zodoende de eerste Schottish Cup sinds 2007, terwijl de eindwinst tevens de eerste hoofdprijs voor manager Lennon betekende.

Bezig met laden …