voetbalzone

Cerný trekt blakende vorm door bij Tsjechië; Suslov onbedoeld goud waard

Jonathan van Haaster17 jun 2023, 22:50
Laatst bijgewerkt: 17 jun 2023, 22:50
Advertentie

Václav Cerný heeft zijn uitstekende vorm in de Eredivisie doorgetrokken naar zijn nationale team. De buitenspeler van FC Twente was met een dubbelslag van grote waarde voor Tsjechië op bezoek bij de Faeröer Eilanden: 0-3. Dankzij de zege staan de Midden-Europeanen fier aan kop in Groep E van de kwalificatiecyclus. Polen, dat een wedstrijd tegoed heeft, volgt op vier punten. In Groep J was Tomás Suslov van grote waarde voor Slowakije. De middenvelder van FC Groningen bezorgde zijn land met een uiterst curieus doelpunt de volle buit bij IJsland: 1-2.

Faeröer Eilanden - Tsjechië 0-3
De Tsjechen waren vooraf de grote favoriet en na een kwartier spelen kwam de ploeg van bondscoach Jaroslav Silhavý op voorsprong. Uit een hoekschop kwam de bal voor de voeten van Adam Hlozek, wiens schot succesvol van richting werd veranderd door Ladislav Krejci: 0-1. Vlak voor rust zorgde Cerný voor de verdubbeling van de score. Hij wachtte geduldig op de bal aan de rechterkant en nadat hij die kreeg van Václav Jurecka, sneed hij naar binnen en haalde hij met links heerlijk uit in de verre hoek: 0-2. Daar bleef het niet bij voor de buitenspeler, die vermoedelijk vertrekt naar VfL Wolfsburg. Twintig minuten voor tijd kreeg hij de bal in een keer perfect voor zijn linker en ook dit keer schoot hij fraai raak in de verre hoek: 0-3.

IJsland - Slowakije 1-2
Om in het kielzog van koploper Portugal te blijven moesten beide ploegen eigenlijk winnen. Het was Slowakije dat na een klein half uur de eerste klap uitdeelde. Routinier Marek Hamsik gaf goed mee aan Juraj Kucka, die met een streep vanaf een meter of twintig voor de openingstreffer zorgde. Toch zou IJsland erin slagen om nog voor rust op gelijke hoogte te komen. Alfred Finnbogason, ex-sc Heerenveen, schoot raak vanaf de strafschopstip: 1-1. Na rust werden beide ploegen bij vlagen dreigend, maar alleen Slowakije zou het net nog weten te vinden. Twintig minuten voor tijd leek een voorzet vanaf links voor geen gevaar te zorgen, totdat voormalig AZ'er Johann Berg Gudmundsson de bal keihard tegen Suslov ramde. De Groninger lag op de grond en leek het in eerste instantie niet door te hebben, maar hij maakte ongemerkt de 1-2. Daardoor heeft Slowakije momenteel de beste papieren om met Portugal naar het EK te gaan.

Bezig met laden …