voetbalzone

Chaos in Volendam: contractverlenging Carel Eiting mogelijk ongeldig

Mart van Mourik21 jul 2023, 10:45
Laatst bijgewerkt: 21 jul 2023, 10:45
Advertentie

FC Volendam heeft de optie in het contract van Carel Eiting mogelijk ten onrechte gelicht. Eerder op de donderdag meldde de club aan De Telegraaf dat de verbintenis van de 25-jarige middenvelder, die tot medio 2024 vastligt, met een jaar verlengd is. Die informatie is weliswaar juist, maar de contractverlenging is mogelijk niet rechtsgeldig, zo melden meerdere bronnen aan Voetbalzone. De optie in het contract van Eiting kan namelijk eind komend seizoen pas officieel gelicht worden, mits er aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Volendam verzekert in een reactie overigens dat de contractverlenging wel degelijk rechtsgeldig is.

FC Twente is zeer geïnteresseerd in de diensten van Eiting en zou reeds een persoonlijk akkoord hebben bereikt met de middenvelder, zo maakten onder meer De Telegraaf en Voetbal International afgelopen dinsdag bekend. De Tukkers legden een bod van vier ton neer in het vissersdorp en hoopten de controleur zo snel mogelijk in te lijven, maar Volendam is naar verluidt niet gecharmeerd van de handelwijze van Twente en heeft het bod resoluut van tafel geveegd.

Jasper van Leeuwen, technisch directeur bij Volendam, veroordeelt de onderhandelmethoden van Twente, zo liet hij woensdag weten in gesprek met De Telegraaf. “Het klopt dat wij een wonderlijk en voor ons onacceptabel bod hebben ontvangen van Twente voor Carel. Dat wonderlijke en onacceptabele geldt ook voor de handelwijze. Twente weet hoe wij hier in staan en ik heb daar verder ook niks aan toe te voegen”, aldus Van Leeuwen. De club noemt het ‘ongepast’ dat Twente contact heeft gezocht en onderhandelde met Eiting zonder dat Volendam daar wat van wist. Volgens de regels van de FIFA zou er geen contact gezocht mogen worden met de speler voordat de club benaderd is, ondanks dat dit in de praktijk zeer gebruikelijk is.

Donderdag meldde het dagblad dat Volendam de vermeende optie in het contract gelicht heeft, al blijkt dat niet te kloppen. Eiting heeft weliswaar een optie in zijn verbintenis voor nog een jaar, maar die kan pas aan het einde van komend seizoen gelicht worden. Bovendien zijn er enkele variabelen die het lichten van de optie al dan niet mogelijk maken. Zo moet Volendam onder meer zeker zijn van een plek in de Eredivisie in het seizoen 2024/25. Mocht de club degraderen, dan kan Eiting namelijk transfervrij vertrekken. Het was zeer verrassend dat Eiting een jaar geleden bij Volendam tekende, waardoor de middenvelder bij zijn contractonderhandelingen harde eisen kon stellen.

Volendam lijkt een rookgordijn op te werpen wat betreft de gelimiteerde transfersom in het contract van Eiting. Onder meer Tubantia weet dat hij voor een vast bedrag kan vertrekken bij Volendam, maar de club zelf heeft in gesprek met De Telegraaf glashard ontkend dat er sprake is van een afkoopclausule. Volendam wil minimaal 2,4 miljoen euro ontvangen van Twente, maar als er een clausule in het contract staat zullen de Tukkers dat bedrag niet gaan betalen. Wat er precies moet gebeuren om de plooien glad te strijken is vooralsnog onduidelijk.

Reactie FC Volendam
Volendam laat in een reactie aan Voetbalzone weten dat de contractverlenging volledig volgens de regels is gegaan. "Wij hebben de optie in het contract van Carel Eiting gelicht. De contractverlenging is honderd procent rechtsgeldig en hij ligt nu vast tot medio 2025."

Bezig met laden …