Chelsea beëindigt lange reeks Arsenal en bekert door

Matthijs van Laar29 okt 2013, 21:45
Laatst bijgewerkt: 29 okt 2013, 21:45

Arsenal reikte sinds 2002 altijd minimaal tot de kwartfinale van de League Cup (tegenwoordig Capital One Cup), maar Chelsea heeft een einde gemaakt aan die knappe reeks. De buurman uit het westen van Londen gaf in verdedigend opzicht niks cadeau en was bijzonder efficiënt in de voorste linie: 0-2. Manchester United voegde zich eveneens bij de laatste acht: mede dankzij twee doelpunten van Javier Hernández werd Norwich City eenvoudig met 4-0 verslagen. Het Fulham van Martin Jol sneuvelde bij tweedeklasser Leicester City.

/

Arsenal - Chelsea 0-2
De openingfase, of beter gezegd de eerste twintig minuten, bestonden louter uit aftasten. De doelmannen Lukasz Fabianski en Mark Schwarzer hadden vrijwel niks te doen, maar daar kwam in het tweede gedeelte van de eerste helft verandering in. Ryo Miyaichi leek op weg naar de 0-1 nadat hij de bal over Schwarzer heen tilde, maar Gary Cahill kon op de lijn wegwerken. Een paar minuten later was het aan de overkant raak: Carl Jenkinson ging opzichtig de fout in, waarna César Azpilicueta kon profiteren en afronden. Arsenal, zonder Olivier Giroud en Mesut Özil, miste met de zichtbaar onwennige Nicklas Bendtner stootkracht voorin en kwam in het restant van de eerste 45 minuten niet verder dan een schot voorlangs van Nacho Monreal.

Na rust voerde Arsenal het tempo op en ondernam de ploeg van Wenger een aantal verwoede pogingen om de afweer van Chelsea te slechten. Verder dan schietkansen voor Santi Cazorla (naast) en Aaron Ramsey (van richting veranderd, net naast) kwam de thuisploeg echter niet. Halverwege de tweede helft sloeg Chelsea, dat geduldig achterover leunde, vervolgens toe. Juan Mata kreeg de bal voor zijn voeten en schoot fraai raak in de verre hoek. Arsenal, inmiddels met Özil en Giroud in de gelederen, zocht in het restant nog wel naar een aansluitingstreffer, maar de verdediging van the Blues gaf geen duimbreed toe. De 0-2 voorsprong kwam dan ook geen moment meer serieus in gevaar.

/

Manchester United - Norwich City 4-0
Leroy Fer stond afgelopen weekend in de spotlights na zijn onsportieve actie tegen Cardiff City en ook dinsdagavond was hij tegen wil en dank hoofdonderwerp van gesprek. De middenvelder van Norwich City beging namelijk na twintig minuten spelen een overtreding in de zestien op Adnan Januzaj en zag tot zijn ontzetting dat de bal vervolgens op de stip werd gelegd. Javier Hernández, de vervanger van de afwezige Robin van Persie, kende geen genade en mikte de bal van elf meter achter doelman Mark Bunn. Het matige Norwich had vervolgens geluk dat het bij rust nog mocht hopen op een stunt: met iet meer scherpte had United het duel al voor de pauze in het slot kunnen gooien.

De bezoekers mochten echter blijven hopen en waren via Johan Elmander zelfs dicht bij de gelijkmaker. Even na de misser van de Zweed ontdeed Hernández de ontmoeting alsnog van heel wat spanning. Basisklant Alexander Büttner vond de behendige spits, die in eerste instantie nog Bunn op zijn weg vond, maar in de rebound alsnog voor de 2-0 zorgde. Via de wederom sterk spelende Januzaj en Rooney was United nadien nog diverse keren dicht in de buurt van een derde doelpunt, maar die leek niet meer te vallen. In de slotfase was het echter toch nog twee keer raak: Phil Jones zorgde voor de 3-0, waarna invaller Fábio op uiterst beheerste wijze voor de 4-0 eindstand tekende.

Leicester City - Fulham 4-3
Maarten Stekelenburg kende een vervelende avond, al leek het daar aanvankelijk helemaal niet op. Hugo Rodallega ontsnapte na achttien minuten aan de buitenspelval en hielp Fulham aan de 0-1. In de laatste fase voor rust ging het echter mis. Eerst tikte Wes Morgan de 1-1 binnen en vijf minuten later wist ook Chris Wood de bal achter Stekelenburg te krijgen. Ignasi Miquel zorgde er zeven minuten na rust voor dat zijn ploeg helemaal op rozen kwam te zitten. Lang duurde dat niet: een minuut na de 3-1 zorgde Rodallega voor de 3-2 en drie minuten voor tijd knalde Giorgios Karagounis op schitterende wijze een vrije trap tegen de touwen: 3-3. Een verlenging leek daardoor aanstaande, maar Stekelenburg en consorten hadden buiten Lloyd Dyer gerekend. De invaller tekende in de slotminuut namelijk alsnog voor het winnende doelpunt. De nummer twee van de Championship bekert daardoor verder.

/

Birmingham City - Stoke City 4-5 (w.n.s)
Oussama Assaidi heeft ruim één jaar na zijn vertrek bij sc Heerenveen zijn eerste doelpunt in Engeland gemaakt. De 25-jarige aanvaller knalde Stoke City na elf minuten via de lat op een 0-1 voorsprong op bezoek bij Birmingham City en the Potters startten dan ook erg sterk. Desondanks kwam de thuisploeg op gelijke hoogte in het matig gevulde St Andrew’s; Tom Adeyemi bleef na een snelle uitval oog in oog met Thomas Sörensen erg rustig en bepaalde de ruststand op 1-1. De bezoekers namen in de tweede helft via Peter Crouch en Marko Arnautovic afstand van Birmingham, maar door een dubbelslag van Peter Lövenkrands perste Birmingham er een verlenging uit. Hierin scoorden Kenwyne Jones en Oliver Lee en strafschoppen waren dus noodzakelijk. In de tombola greep Stoke, dat door een rode kaart voor Wade Eliott vanaf de 45e minuut met een man meer op het veld stond, aan het langste eind.