voetbalzone

Chelsea boekt dankzij kunststukje Ba een ticket voor Wembley

Matthijs van Laar01 apr 2013, 15:21
Laatst bijgewerkt: 01 apr 2013, 15:21
Advertentie

Chelsea heeft zich ten koste van Manchester United gekwalificeerd voor de halve finale van de FA Cup. Na het 2-2 gelijkspel van begin maart trok het team van de verguisde Rafael Benítez dit keer wel aan het langste eind. Een wonderbaarlijke treffer van Demba Ba, even na rust, bleek genoeg voor de Londenaren. Half april stuiten the Blues in Wembley op Manchester City, dat zich al eerder wist te plaatsen. In de andere halve eindstrijd neemt Wigan Athletic het op tegen Millwall.

/

Twee wedstrijden binnen 48 uur: het was niet te verwachten dat Benítez en Sir Alex Ferguson dezelfde elf het veld in zouden sturen als afgelopen zaterdag, en dat bleek inderdaad het geval. Zo mocht Robin van Persie vanaf de bank toekijken bij United, terwijl de lichtgeblesseerde Wayne Rooney helemaal niet tot de selectie behoorde. Chelsea deed het zonder gezichtsbepalers als John Terry en Frank Lampard. Het had ontegenzeggelijk invloed op de wedstrijd, die traag begon en in de eerste dertig minuten nauwelijks hoogtepunten kende. Pas nadat Demba Ba, na een prima combinatie met Eden Hazard, een schot op doel loste, werd het iets leuker.

Met de nadruk op iets, want echt goed was het nog altijd niet. Nani zorgde met een geslaagde dribbel voor enige paniek achterin bij de thuisploeg, terwijl Javier Hernández (zes keer trefzeker in de laatste zeven ontmoetingen met Chelsea) Cech eveneens voorzichtig op de proef stelde. Dankzij Hazard en Oscar, de twee technici aan de zijde van Chelsea, viel er voor de thuisfans ook nog wel wat te genieten, maar hun lichtvoetige samenspel leverde niet meer op dan een schot over de lat. De 0-0 bij rust was het logische gevolg.

/

Het gebrek aan amusement werd vijf minuten na rust ruimschoots goedgemaakt door Ba. De spits kon nauwelijks bij een hoge steekbal van Juan Mata, maar wist in een uiterste inspanning toch zijn voet nog bij het leer te krijgen. Daarmee verraste hij niet alleen zichzelf en de rest van Stamford Bridge, maar ook David de Gea, die aan de grond genageld stond en niet meer kon doen dan klappen voor de spectaculaire treffer van de Senegalees. Het bleek precies wat de wedstrijd nodig had, want nadien werd het een stuk leuker.

Twaalf minuten na de 1-0 van Chelsea leek United op gelijke hoogte te komen. Hernández had de bal voor het inkoppen en deed dat ook uitstekend, maar met een waanzinnige reflex werkte Cech de bal over het doel. Enkele minuten later was het aan de overkant de beurt aan De Gea, die een ziedend schot van Mata in het zijnet werkte en zo de spanning in de wedstrijd hield. Ferguson bracht vervolgens Van Persie in de ploeg in de hoop alsnog de gelijkmaker te forceren, maar dat kwam er, ondanks een uitstekende kans in slotfase, niet meer van. United kan zich daarmee volledig gaan richten op de landstitel; Chelsea kan het seizoen via FA Cup-winst nog enige glans geven.

Bekijk hier het doelpunt van Demba Ba.

Bezig met laden …