voetbalzone

Chelsea en Dynamo overwinteren; dramatisch einde voor FC Porto

Erik van Dam09 dec 2015, 21:37
Laatst bijgewerkt: 09 dec 2015, 21:37
Advertentie
voetbalzone

In Groep G was bij het ingaan van de laatste speelronde nog van alles mogelijk: drie teams vochten om twee tickets voor de knock-outfase en de meeste aandacht ging uit Chelsea-FC Porto op Stamford Bridge. Het zo geplaagde elftal van José Mourinho gaf thuis op het moment dat het ertoe deed en won met 2-0 van de Portugezen. Omdat Dynamo Kiev intussen Maccabi Tel Aviv klopte (1-0) stegen de Oekraïners achter Chelsea naar plaats twee in de groep. FC Porto rest als nummer drie slechts de Europa League.

Chelsea - FC Porto 2-0
Chelsea wist dat een overwinning gegarandeerd een plaats bij de laatste zestien zou opleveren en daar voetbalde het dan ook naar. FC Porto liet zich niet zomaar terugdringen en het eerst gevaar kwam van Yacine Brahimi, maar zijn zijlingse schot werd weggebokst door Thibaut Courtois. Drie minuten daarna, toen er twaalf minuten op de klok stonden in Londen, viel de 1-0. Chelsea had wat geluk toen Diego Costa alleen afging op Iker Casillas: de keeper redde op het schot van de spits, maar in de rebound werkte Iván Marcano de bal ongewild in het lege doel. Maicon vloog nog wel naar de doellijn om de bal weg te werken, maar die was de doellijn al gepasseerd en dus werd de goal aan Chelsea gegeven.

voetbalzone

The Blues voetbalden goed na het cadeautje dat FC Porto uitdeelde, zonder echt doelgerichte kansen te noteren. Een schot van Oscar veranderde via de voet van een verdediger helemaal van richting en vloog er bijna in, maar de bal rolde nipt naast. Bruno Martins Indi beging een keer een pittige overtreding op Diego Costa en de Nederlander kreeg daar geel voor. In de tweede helft was hij ongelukkig betrokken bij de tweede goal van Chelsea, die viel na 52 minuten. Eden Hazard lanceerde Willian en die werd niet voldoende bewaakt door Martins Indi, waarna hij uithaalde en met een hard en laag schot de rechter benedenhoek naast Casillas vond.

FC Porto gaf zich nog niet gewonnen en Brahimi, de meest doelgerichte man aan de kant van de bezoekers, probeerde de aansluitingstreffer op zich te nemen. Hij miste echter de scherpte en zijn schot ging net naast. Cristian Tello probeerde Courtois ook een keer te verschalken, maar slaagde evenmin en een poging van afstand van Jesús Corona kon de Belg evenmin verrassen. De Portugezen moesten winnen om door te gaan naar de knock-outfase en anders hopen dat Dynamo onderuit zou gaan tegen ‘zwakke broeder’ Maccabi. De perspectieven werden er echter minder en minder op en van een comeback was uiteindelijk ook geen sprake meer.

voetbalzone

Dynamo Kiev - Maccabi Tel Aviv 1-0
Dynamo Kiev wist dat het bij een zege op het puntloze Maccabi een plek bij de laatste zestien zou veiligstellen. Al na een kwartier spelen brak de zon door in het Olympisch Stadion, want toen sloeg Denys Garmash toe. Doelman Predrag Rajkovic van de Israëliërs sloeg een vrije schop van Andriy Yarmolenko weg, maar in de rebound maakte Garmash het af en stond het 1-0. Heel vroeg in de wedstrijd dacht Garmash al te scoren, maar Björn Kuipers floot voor buitenspel en annuleerde de treffer. Later kreeg Garmash dus alsnog waar hij op uit was met Dynamo en werd de voorsprong een feit.

Maccabi, al lang en breed uitgeschakeld in de groep, had weinig zin om zich serieus te verweren tegen de Oekraïense kampioen. Sterspeler Eran Zahavi werd weinig in stelling gebracht en aan de overkant was Dynamo niet efficiënt genoeg in de afronding. Vitorino Antunes had de 2-0 op de schoen, maar liet na te scoren en hield de spanning er dus in voor het thuispubliek. Het kwam goed voor Dynamo, dat volgende week maandag te weten komt tegen welke nummer twee uit een andere groep het komt te staan.

Bezig met laden …