Chelsea heeft aan onvermoede goal Moses niet genoeg en morst

Erik van Dam03 nov 2012, 16:54
Laatst bijgewerkt: 03 nov 2012, 16:54

Chelsea moet na zaterdag de koppositie even uit handen geven. Aan het begin van de middag startte Manchester United tegen Arsenal en doordat United won, werd koploper Chelsea op dat moment gepasseerd. Uit bij Swansea City kopte Victor Moses zijn club vervolgens op voorsprong, maar vlak voor tijd pakten de Welshmen toch een punt (1-1). Tottenham Hotspur, dat in de achtervolging is op de topclubs, verloor thuis verrassend van Wigan Athletic. Het Fulham van Martin Jol gaf een 1-0 voorsprong, verkregen via Bryan Ruiz, net niet uit handen tegen subtopper Everton (2-2).

/

Swansea City - Chelsea 1-1
Vorig seizoen greep Chelsea pas na een eigen doelpunt van Swansea in de allerlaatste minuut een punt in het Liberty Stadium, maar nu ging het zo’n beetje andersom. The Blues liepen tegen een hecht Welsh collectief aan en moesten het doen met wat kleine kansen in het eerste halfuur. Leon Britton haalde een kopbal van Fernando Torres van de lijn en ook doelman Gerhard Tremmel had een weerwoord op een latere koppoging van de Spanjaard. El Niño onderscheidde zich ook in negatief opzicht met een tackle op Jonathan de Guzman, maar arbiter Kevin Friend hield de kaarten op zak.

Na rust bleef Chelsea het door het midden proberen. Eden Hazard testte al gauw de reflexen van Tremmel en dat gebeurde op de uurgrens nog eens, toen hij een vrije trap fraai naar de bovenhoek draaide. Tremmel duwde die katachtig weg, maar werd in de volgende aanval alsnog geklopt. Zonder het zelf echt te beseffen verlengde Moses een kopbal van Gary Cahill met zijn eigen hoofd: via de binnenkant van de paal viel de bal binnen voor de 0-1. Swansea, dat niet echt aanspraak maakte op een punt, vocht nadien hard tegen de achterstand. Twee minuten voor tijd kreeg het de beloning toen Pablo Hernández door een kluwen Chelsea-spelers de bal de hoek intrapte.

/

Tottenham Hotspur - Wigan Athletic 0-1
Tottenham ging zaterdag op White Hart Lane op jacht naar een zege, die de Londenaren dichter bij nummer drie Manchester City zou brengen. Het spel van André Villas-Boas’ team voor rust weerspiegelde echter niet de inzet en missie die de Portugees van tevoren predikte. Dat was ook deels de verdienste van Wigan, dat wederom zonder Ronnie Stam aan de wedstrijd begon. Doelmannen Brad Friedel en Ali Al-Habsi groeide uit tot belangrijkste pionnen voor rust: zij verrichtten waardevolle reddingen. Na rust dwong Wigan de ongeïnspireerde Spurs naar achteren en viel na tien minuten de 0-1 van Ben Watson.

De wedstrijdofficials bepaalden dat de bal de doellijn had gepasseerd, waar Tottenham claimde dat dit niet het geval was. De arbitrage leek het bij het juiste einde te hebben en liet Wigan zo terecht op voorsprong komen. Het was voor de thuisploeg een wake up-call om er dieper voor te gaan en achtereenvolgens Jan Vertonghen (geblokt schot), Gareth Bale (schot, redding Al-Habsi) en Steven Caulker (kopbal, weggehaald bij de paal) deden pogingen om Tottenham terug in de wedstrijd te helpen, maar tevergeefs. De club moet volgende week proberen punten te pakken tegen Manchester City.

/

Fulham - Everton 2-2
Een eigen doelpunt van Tim Howard zorgde voor het klassenverschil in de eerste 45 minuten. Bryan Ruiz nam in de zevende minuut een vrije trap en schoot de bal via de paal en Howard tegen de touwen. De Costa Ricaan vierde de treffer, die echter als een eigen doelpunt de annalen inging: 1-0. De bezoekers hadden in de eerste helft 65 procent balbezit, schoten dertien keer op doel, maar scoorden niet. Daar kwam na rust verandering in. Na voorbereidend werk van Kevin Mirallas schoot Marouane Fellaini tien minuten na rust de 1-1 achter Mark Scharzer. De Belg verzorgde een kwartier later ook de 1-2 en had pech dat hij in de slotfase de paal raakte. Een dure misser, daar Steve Sidwell daarna een geniale pass van Sascha Riether verzilverde: 2-2.

Sunderland - Aston Villa 0-1
In het eerste bedrijf werd niet gescoord en dat kwam voor de meeste supporters niet als een verrassing. The Black Cats en the Villans hebben dit seizoen nogal moeite met het maken van doelpunten. Een doelpunt van Steven Fletcher werd wegens buitenspel afgekeurd en dat was meteen ook de gevaarlijkste poging voor rust. Het bezoek, met Ron Vlaar in de basis, nam na een klein uur spelen de leiding. Christian Benteke won een kopduel en daarna werkte Gabriel Agbonlahor van dichtbij de gelijkmaker achter Simon Mignolet: 0-1. Louis Saha liet daarna een goede kans op de gelijkmaker liggen; hij kopte van dichtbij over het doel van Brad Guzan.

/

Norwich City - Stoke City 1-0
De eerste helft op Carrow Road leek doelpuntloos te eindigen, maar vlak voor rust sloegen the Canaries toe. Na voorbereidend werk van Robert Snodgrass kopte Bradley Johnson de bal onhoudbaar voor Asmir Begovic tegen de touwen: 1-0. Het was voor de bezoekers te laat om voor rust nog een gelijkmaker te forceren. In het tweede bedrijf kwam het scorebord niet meer in beweging en dat was voor de fans van the Potters geen verrassing. Stoke City heeft na zaterdag slechts 3 van de 22 ontmoetingen bij Norwich City in winst omgezet.