Chelsea in bizar bekerduel voor het eerst onderuit, Man Utd foutloos

Bart Kruyt22 sep 2010, 22:49
Laatst bijgewerkt: 22 sep 2010, 22:49

Chelsea leek dit seizoen onverslaanbaar, maar is in de Carling Cup toch al snel uitgeschakeld. Carlo Ancelotti gaf onder meer Jeffrey Bruma en Patrick van Aanholt een basisplaats tegen Newcastle United, en zag laatstgenoemde zelfs scoren, maar de verdedigers konden een nederlaag niet voorkomen. Tim Krul was de gelukkigste Nederlander op Stamford Bridge, na een knotsgekke wedstrijd: 3-4. Manchester United maakte geen fout tegen Scunthorpe United en zit nog wel in het toernooi; Gerard Houllier kende een goede start bij Aston Villa.

/

Chelsea – Newcastle United 3-4
Chelsea hoopte dit seizoen alle prijzen in Engeland te kunnen pakken, maar kan alvast een streep zetten door de Carling Cup. De landskampioen begon met een veredeld B-elftal nog wel goed aan het bekerduel met Newcastle, dankzij een vroege treffer (‘6) van Van Aanholt. De verdediger pikte de bal af van Nile Ranger, zette een combinatie op met Gael Kakuta en liet landgenoot Krul kansloos. Chelsea kende dus een droomstart, maar wist de vroege voorsprong niet uit te bouwen. Newcastle knokte zich terug en Ranger maakte zijn fout van eerder in het duel goed, door de gelijkmaker binnen te glijden. Vijf minuten na de treffer van Ranger kwam Newcastle ook nog eens op voorsprong.

Nadat Krul Nicolas Anelka van het scoren had gehouden, had zijn collega aan de overkant (Ross Turnbull) geen antwoord op een prachtige vrije trap van Ryan Taylor. Diezelfde Taylor ontsnapte kort voor rust aan zijn tweede gele kaart en zag Newcastle in de tweede helft op 1-3 komen. Een te korte terugspeelbal van Paulo Ferreira kwam terecht bij Shola Ameobi, die Turnbull voor de derde keer liet vissen. Yossi Benayoun viel even later geblesseerd uit en omdat Chelsea al drie keer gewisseld had, moest het met tien man verder. The Blues leken hierdoor kansloos, maar een doldwaze slotfase volgde.

/

Met een man minder kwam Chelsea eerst terug in de wedstrijd via Anelka, die vier minuten voor tijd ook nog eens de gelijkmaker kon binnenwerken. Alex verdiende een strafschop na een lichte overtreding van Cheik Tioté, waarna hij zijn Franse ploeggenoot geen fout zag maken en de 3-3 een feit was. Ferreira leek Chelsea kort hierna zelfs op voorsprong te brengen maar raakte de paal, waarna Newcastle in de absolute slotfase toch nog aan het langste eind trok. Uit een hoekschop van Jonas Guttierez kopte Ameobi binnen, waardoor Chelsea strijdend ten onder ging.

/

Scunthorpe United – Manchester United 2-5
Michael Owen klaagde onlangs over een gebrek aan speelminuten bij Manchester United, maar kreeg in het bekerduel met Scunthorpe United weer eens een kans. Boy Wonder pakte deze met beide handen aan, door twee keer te scoren, waarmee hij Sir Alex Ferguson liet zien dat hij scherp is. Overigens kwam Scunthorpe nog wel op voorsprong, via een prachtig doelpunt van Andrew Wright, maar Darren Gibson stelde al snel orde op zaken. Met een beheerste lob bracht hij het evenwicht terug in de score.

United ging op zoek naar meer en kwam nog voor rust op voorsprong via verdediger Chris Smalling, die zijn eerste treffer voor The Mancunians kon aantekenen. Federico Macheda miste vervolgens nog een enorme kans, waarna Owen kort na rust alsnog voor de 1-3 zorgde, op aangeven van de onfortuinlijke Italiaan. De vierde treffer kwam op naam van Ji-Sung Park, waarna Owen goal nummer vijf voor zijn rekening mocht nemen: nadat een schot van Park gekeerd was, tikte de aanvaller de rebound binnen. Het slotakkoord was voor de thuisploeg, via Martyn Woolford.

/

Aston Villa – Blackburn Rovers 3-1
Met de debuterende trainer Gerard Houllier op de bank begon Aston Villa sterk aan het duel met Blackburn Rovers. De thuisploeg kon met het balbezit alleen geen grote kansen creëren, waardoor de openingstreffer uitbleef. Die viel wel aan de andere kant. Een lange inworp van Morten Gamst Pedersen werd prima ingeschoten door de Fransman Gaël Givet. Houllier kon na rust wel juichen nadat invaller Emile Heskey met een laag hard schot de gelijkmaker op het scorebord zette. De Franse trainer mocht zelfs zijn eerste overwinning als Villa-coach vieren nadat Ashley Young de bal achter doelman Mark Bunn werkte en één minuut later zijn tweede treffer binnenschoot.

Wigan Athletic – Preston North End 2-1
Wigan Athletic, met Ronnie Stam in de basis, trachtte woensdagavond de slechte seizoensstart weg te spoelen in het Carling Cup-duel tegen Preston North End. De laagvlieger in de Championship bleef in de eerste helft echter eenvoudig overeind tegen Wigan en kwam via een vrije trap van Keith Treacy zelfs op een 0-1 voorsprong. Ook de achterstand kon het elftal van Roberto Martinez niet wakker schudden en een verrassing leek in de maak. In de laatste vijf minuten keerde de wedstrijd echter volledig op zijn kop. Eerst schoot de Spanjaard Jordi Gómez de gelijkmaker binnen voor Wigan, waarna Charles N'Zogbia de thuisploeg in de negentigste minuut uit een counter naar de overwinning schoot.