FBL-ENG-PR-CHELSEA-BRIGHTONGetty Images

Chelsea is dankzij fenomenale Cole Palmer veel te sterk voor Brighton

Jonathan van Haaster28 sep 2024, 18:02
Laatst bijgewerkt: 28 sep 2024, 18:02
Advertentie

Na een uiterst vermakelijke en spectaculaire eerste helft heeft Chelsea drie punten overgehouden aan het duel met Brighton & Hove Albion. Cole Palmer schreef geschiedenis door als eerste speler ooit voor rust vier goals te maken in een Premier League-duel. Dankzij die historische prestatie van de Engelsman wonnen de Londenaren met 4-2 en stijgen zij naar de tweede plaats op de ranglijst, op slechts één punt van koploper Manchester City. Brighton bekleedt de achtste plek.

Brighton, waar Bart Verbruggen, Ferdi Kadioglu en Mats Wieffer startten, Yankuba Minteh in zou vallen en Joël Veltman en Jan Paul van Hecke ontbraken, was de eerste ploeg die toesloeg. Na dramatisch uitverdedigen profiteerde Georginio Rutter optimaal van volledig mistasten van Chelsea-doelman Robert Sánchez: 0-1. Het tempo lag bijzonder hoog in de eerste helft en dat legde de zwaktes van de Brighton-verdediging bloot.

Er lag veel ruimte achter de laatste linie van the Seagulls, die meerdere grote kansen toestonden. Zo miste Palmer een opgelegde kans, door oog in oog met Verbruggen tegen de paal te schieten. Ogenblikken later vond Palmer uit een soortgelijke kans wel het net, maar toen was er sprake van buitenspel.

De blauwe storm ging bepaald niet liggen, en drie keer bleek scheepsrecht voor Palmer. Na nog maar eens een vlijscherpe aanval legde Nicolas Jackson breed op de Engelsman, die simpel binnenschoof: 1-. De verdediging van Brighton leek er geen zin in te hebben, wat al snel de 2-1 leek op te leveren. Noni Madueke bereikte Jadon Sancho, maar eerstgenoemde bleek een teenlengte buitenspel te hebben gestaan.

In de 26ste minuut kreeg Chelsea wéér een ultieme mogelijkheid. Carlos Baleba beging een overtreding op de doorgebroken Sancho en moest dat bekopen met een strafschop. Palmer pakte zijn verantwoordelijkheid en schoof het leer feilloos in de linkeronderhoek: 2-1. Daar bleef het niet bij. Palmer legde aan voor een vrije trap van 25 meter en krulde de bal op fantastische wijze in de kruising: 3-1.

De wedstrijd kreeg uit het niets een nieuwe wending. Chelsea-doelman Sánchez passte zomaar in de voeten van Baleba, die doorliep richting doel en afrondde in de korte hoek: 3-2. Enkele minuten later was de gelijkmaker al bijna daar. Baleba vuurde een krachtig schot af en Sánchez moest zich strekken om de bal uit de korte hoek te houden. In diezelfde fase knalde Danny Welbeck hoog over.

Aan de andere kant koos Madueke na een counteraanval voor zichzelf, en schoot hij tot boosheid van manager Enzo Maresca en zijn teamgenoten in het zijnet. Toch werd het nog vóór rust 4-2 voor Chelsea. Een dramatische pass van Verbruggen kwam terecht bij Fernández, die breed legde op Sancho. Sancho stak Palmer weg en laatstgenoemde knalde in de korte hoek raak.

Na opnieuw een slechte inspeelpass van Verbruggen gaf Moisés Caicedo mee aan Palmer, die zo de kans kreeg om zijn vijfde treffer van de middag te maken. Palmer bleek echter gewoon van vlees en bloed te zijn en schoof in oog met Verbruggen naast. Even daarvoor kwam hij ook al dicht bij zijn volgende treffer, maar die inzet vloog over het doel van Brighton.

Een splijtende pass op Jackson leek Palmer een assist op te leveren, ware het niet dat de Senegalees te lang over zijn actie deed en onder druk van de Brighton-defensie in het zijnet schoot. Aan de andere kant leek Marc Cucurella alsnog voor de 5-2 te zorgen. De Spanjaard tikte binnen uit een hoekschop, maar deed dat in buitenspelpositie. In de weinig spannende slotfase werd er niet meer gescoord.

Bezig met laden …