Chelsea, Man City en Spurs gaan in FA Cup af tegen laagvliegers

Peter Nusselder24 jan 2015, 17:00
Laatst bijgewerkt: 24 jan 2015, 17:00

Chelsea en Manchester City hebben zaterdag met de staart tussen de benen het toernooi om de FA Cup verlaten. De koploper van de Premier League ging in de vierde ronde met 2-4 onderuit tegen het bescheiden Bradford City, dat uitkomt op het derde niveau van Engeland. De regerend kampioen uit Manchester verloor van Middlesbrough (0-2), dat actief is in de Championship. Ook Tottenham Hotspur werd uitgeschakeld na een 1-2 nederlaag tegen Leicester City.

Chelsea - Bradford City 2-4
Chelsea kwam in de openingsfase nog niet verder dan een schot van aanvoerder Didier Drogba dat over het doel van Bradford verdween, terwijl keeper Petr Cech handelend moest optreden na een inzet van Andrew Davies. Na een kwart wedstrijd moest de League One-club echter toch de 1-0 van Gary Cahill toestaan en kort voor rust verdubbelde Ramires de voorsprong. Toch was er geenszins sprake van een vroegtijdige beslissing op Stamford Bridge, want in de 42e minuut nam Jon Stead de prachtige aansluitingstreffer voor zijn rekening: 2-1. Na de hervatting waren er dus nog kansen voor the Bantams en moest het elftal van coach José Mourinho vol aan de bak.

Dat bleek al toen Billy Knott met een inzet over het doel van Cech een waarschuwing afgaf en dat werd een kwartier voor tijd nog nog duidelijker: Filipe Morais nam de gelijkmaker voor zijn rekening. Dat was al onverwacht, maar vijf minuten later werd het met dank aan Andy Halliday zelfs 2-3. Chelsea kwam deze tegenslag niet meer te boven en in blessuretijd maakte Mark Yeates de sensatie compleet: 2-4.

Manchester City - Middlesbrough 0-2
De nummer twee van de Premier nam het voor eigen publiek op tegen de runner-up van de Championship en had van meet af aan het heft in handen, maar had de pech dat Middlesbrough-goalie Tomás Mejías een geweldige wedstrijd keepte; de Spaanse sluitpost onderschepte een voorzet van Jesús Navas en had antwoord op schoten van Stevan Jovetic en David Silva. Ook Sergio Agüero, Aleksandar Kolarov, Dedryck Boyata en James Milner hadden het vizier niet scherp genoeg afgesteld in het Etihad Stadium, terwijl City tevergeefs penalty’s claimde na een vermeende overtreding van Adam Clayton op Jovetic en een handsbal van Daniel Ayala.

Aan de andere kant scoorde Boro wél, maar dit doelpunt werd terecht afgekeurd; Patrick Bamford stond buitenspel op het moment dat Jelle Vossen hem bereikte. In de tweede helft kwam de verrassende 0-1 er echter alsnog en opnieuw was het Bamford: een terugspeelbal van Fernando op Willy Caballero was te kort, waarna de middenvelder binnen kon glijden. Middlesbrough, waar Yanic Wildschut in de slotfase mocht invallen voor Bamford, maakte in blessuretijd aan alle onzekerheid een eind: Kike bepaalde de eindstand op 0-2.

Tottenham Hotspur - Leicester City 1-2
Terwijl Michel Vorm in het doel van Tottenham een basisplaats kreeg van trainer Mauricio Pochettino, vestigde zijn bij Leicester debuterende collega Mark Schwarzer een record, als oudste speler uit de clubhistorie van the Foxes. De 42-jarige Australiër kon echter niet voorkomen dat Andros Townsend er na twintig minuten vanaf de penaltystip 1-0 van maakte, toen een overtreding van Liam Moore op Roberto Soldado een strafschop had opgeleverd. Dat doelpunt leek lange tijd genoeg voor een plaats in de vijfde ronde, maar in de 84e minuut kwam Premier League-hekkensluiter Leicester via Leonardo Ulloa op 1-1 en Jeffrey Schlupp was in minuut 92 goed voor de 1-2, zodat ook the Spurs werden uitgeschakeld.

Sunderland – Fulham 0-0
Fulham, de nummer veertien van de Championship, was vooral naar het Stadium of Light gekomen om tegen te houden. De defensie van Sunderland, waar Patrick van Aanholt de linkerflank bestreek, had weinig te duchten van the Cottagers; het team van trainer Kit Symons kwam in de eerste helft niet verder dan een doelpoging van Cauley Woodrow, in de voorhoede de kompaan van Bryan Ruiz. De kansen keerden toen Sunderland-middenvelder Jack Rodwell met nog 25 minuten te gaan een rode kaart kreeg, maar er werd niet gescoord en dus moeten de teams op herhaling.