Chelsea met 'spookdoelpunt' naar finale tegen Liverpool

Bart Kruyt15 apr 2012, 20:52
Laatst bijgewerkt: 15 apr 2012, 20:52

De finale van de FA Cup gaat dit seizoen tussen Liverpool en Chelsea. Eerstgenoemde plaatste zich zaterdag al voor de eindstrijd van het belangrijkste Engelse bekertoernooi en een dag later schakelde Chelsea in de andere halve finale Tottenham Hotspur uit. Chelsea won met 1-5 en voor Tottenham is de finale van de FA Cup blijkbaar niet weggelegd. The Spurs verloren de laatste vijf halve finales van het bekertoernooi al en zondag volgde dus zeperd nummer zes.

/

Na afloop zal vooral worden nagepraat over het tweede doelpunt van de avond, aangezien dit eigenlijk helemaal geen doelpunt was. Bij een 0-1 voorsprong voor Chelsea ontstond er een onoverzichtelijke situatie voor het doel bij Tottenham, waar Juan Mata zijn voet tegen de bal kreeg. Benoit Assou-Ekotto hield het speeltuig duidelijk voor de doellijn weg, maar scheidsrechter Martin Atkinson dacht gezien te hebben dat de bal de lijn had gepasseerd. Hij floot voor een doelpunt, maar dat was een onjuiste beslissing (zie foto). Tottenham kwam nog wel terug tot 1-2, maar in de zoektocht naar de gelijkmaker kreeg het vervolgens nog drie doelpunten om de oren.

Chelsea plaatste zich zodoende voor de finale en mag zich de meest gelukkige ploeg noemen. Tottenham en Chelsea deden in de eerste helft niet veel voor elkaar onder en kregen voor rust beiden kansen. Didier Drogba zorgde voor het eerste gevaar, maar raakte de bal verkeerd, en ook het antwoord van Scott Parker leverde geen doelpunt op. Mata kwam na een klein halfuur wel heel erg dichtbij, maar de controle van de Spanjaard was niet in orde, waardoor de kans verloren ging. Hierna brak een sterke fase van Tottenham aan en vooral Rafael van der Vaart liet zich gelden.

/

De Nederlander kreeg twee gevaarlijke momenten achter zijn naam. Van der Vaart dacht eerst van dichtbij binnen te kunnen koppen maar zag zijn inzet van de lijn gehaald worden door John Terry, voordat Emmanuel Adebayor een voorzet van de middenvelder miste en de bal van Van der Vaart in een keer op de paal belandde. Een schot van Luka Modric werd nog geblokt en het mocht duidelijk zijn dat Chelsea het zwaar had. Toch kwamen the Blues kort voor rust op voorsprong, toen Drogba wegdraaide bij William Gallas en hard in het dak van het doel binnenschoot.

Tottenham moest na rust in de achtervolging, maar kwam dus al snel met 0-2 achter door het 'spookdoelpunt' van Mata. De aansluitingstreffer viel hierna al snel, toen Adebayor doorbrak en werd neergehaald door Petr Cech, maar Gareth Bale er als de kippen bij was om voor open doel binnen te tikken. Tottenham had nog ruim een halfuur de tijd om een gelijkmaker te forceren en Ledley King was dichtbij met een kopbal, maar zag de inzet net naast gaan. The Spurs werden verder niet echt gevaarlijk en toen Ramires er een kwartier voor tijd 1-3 van maakte, was het duel gespeeld. Chelsea maakte er daarna nog een geflatteerde zege van: Frank Lampard schoot een vrije trap prachtig binnen en Florent Malouda verzorgde het slotakkoord.