Chelsea na nieuwe bekersensatie voorbij United

Matthijs van Laar31 okt 2012, 22:03
Laatst bijgewerkt: 31 okt 2012, 22:03

Het blijft sensationele wedstrijden regenen in de Capital One Cup. Na de thriller van dinsdagavond tussen Reading en Arsenal (5-7), was het woensdag de beurt aan Chelsea en Manchester United. De gasten kwamen tot drie keer toe op voorsprong, maar wisten die geen enkele keer vast te houden. Na verlenging trokken the Blues uiteindelijk aan het langste eind: 5-4. Tottenham Hotspur liet zich piepelen in Norwich: de ploeg van André Villas-Boas gaf in drie minuten tijd een zeker lijkende zege uit handen. Ondertussen maakte Jonathan de Guzman zijn eerste goal voor Swansea City, dat Liverpool in eigen huis versloeg (1-3).

/

Chelsea - Manchester United 5-4
Goed gevoetbald werd er niet, de eerste helft op Stamford Bridge. Beide ploegen wisten aanvankelijk dan ook niet al te veel creeren in de buurt van de vijandelijke goal en het was dan ook geen toeval dat fouten ten grondslag lagen aan alle drie de treffers voor de pauze. Eerst schoot doelman Petr Cech slordig uit, waardoor Anderson de bal kon oppikken en Ryan Giggs de gelegenheid bood om te scoren. Niet veel later vloerde Alexander Büttner zijn directe tegenstander Victor Moses in de zestien, waarna David Luiz via de vingertoppen van Anders Lindegaard raak schoot vanaf de stip. Diezelfde Luiz leverde twee minuten voor rust de bal in bij Anderson, die Javier Hernández vrij voor Cech zette: 1-2.

Gary Cahill bracht de zaak acht minuten na rust weer in balans: de verdediger kopte (ternauwernood) een hoekschop binnen. Ook dit keer bleek de gelijke stand echter geen lang leven beschoren, want United nam niet veel later andermaal de leiding. Nani wipte de bal heerlijk over Cech heen het doel in. Nadien volgden vele kansen over en weer. Chelsea nam steeds meer risico’s in de zoektocht naar de 3-3, terwijl de ruimte voorin de gasten uit Manchester de gelegenheid gaf om de voorsprong verder uit te bouwen. Diep in blessuretijd kwam Chelsea opnieuw op gelijke hoogte dankzij een rake strafschop van invaller Eden Hazard, die zo een verlenging uit het vuur sleepte.

Daarin onderscheidde United-jongeling Scott Wootton zich, zij het in negatieve zin. De verdediger wilde een lange bal terugkoppen richting Lindegaard, maar zag niet dat Daniel Sturridge in zijn rug opdook. De Chelsea-spits omspeelde vervolgens Lindegaard en zette de thuisploeg voor het eerst op de avond op voorsprong. De 4-3 kwam vervolgens niet meer in gevaar en vlak voor het verstrijken van de 120 minuten tekende Ramires, na prima voorbereidend werk van Hazard, voor de 5-3. Dat Giggs er vervolgens nog wel 5-4 van maakte, bleek van weinig waarde.

/

Norwich City - Tottenham Hotspur 2-1
Het was de grote Gareth Bale-show voor de pauze, al kon de sterspeler zijn dominante optreden niet bekronen met een treffer. De Welshman nam Norwich-doelman Mark Bunn herhaaldelijk onder vuur en bracht ook diverse medespelers in stelling. De thuisploeg, via een snelle tegenaanval ook af en toe dreigend, mocht echter de kleedlokalen opzoeken met een 0-0 stand. Bunn had namelijk bij iedere gelegenheid een juist antwoord paraat.

Na de onderbreking toonde Norwich City zich actiever. Andrew Surman leek na 50 minuten zelfs kunnen te gaan scoren, maar zag zijn inzet op het laatste moment onschadelijk gemaakt worden. The Spurs werden nadien weer sterker en kregen na 65 minuten waar zij op hoopten. Uitblinker Bale liet zich bejubelen. Na het uitspelen van drie tegenstanders liet hij met zijn schot ook Bunn kansloos. Het leek genoeg voor de zege, maar een krankzinnige slotfase stond dat in de weg

Binnen een tijdsbestek van drie minuten draaide de thuisploeg het treffen namelijk volledig om. Eerst werkte Jan Vertonghen de bal over zijn eigen doellijn, waarna Simeon Jackson met een rebound de sensatie compleet maakte. Tot overmaat van ramp misten the Spurs een minuut later ook nog een gigantische kans op de gelijkmaker: Clint Demspey zag zijn strafschop namelijk gekeerd worden door Bunn. Het betekende einde Capital One Cup voor de Londenaren.

/

Liverpool - Swansea City 1-3
Met de kennis die Brendan Rodgers in huis heeft over Swansea City werd verwacht dat Liverpool woensdag af zou rekenen met the Swans. Niets bleek echter minder waar: de geplaagde coach zag zijn oude club een 1-3 overwinning meenemen na het bezoek aan Anfield. Met Oussama Assaidi in de basis bij de thuisclub en Dwight Tiendalli en Jonathan de Guzman bij de Welshe club was de Nederlandse inbreng groot. Assaidi viel met name in de eerste fase op met goede acties, maar kon die niet koppelen aan een sterke voorzet of een doelpunt. Het was De Guzman die de rol van held vervulde namens Swansea.

De Nederlandse Canadees gaf een geweldige voorzet op Chico, van waaruit de Spanjaard het doel vond. Even tevoren had De Guzman zelf een goede kans onbenut gelaten. Liverpool had tot dan toe weinig te zeggen gehad, maar oogde in de tweede helft stukken beter. Steven Gerrard en Stewart Downing waren dichtbij goals en Liverpool leek op weg naar de 1-1, maar toch sloeg Swansea weer toe. Kieran Dyer rondde een vlijmscherpe counter af en dompelde Anfield in rouw. Luis Suárez maakte het vervolgens weer erg spannend en was ook nog dicht bij een tweede goal, maar Gerhard Tremmel voorkwam dat drie (!) keer. De Guzman bekroonde vervolgens een sterke wedstrijd met zijn eerste Swansea-treffer.