Chelsea verliest van reuzendoder, Schalke komt laat op gang

Daniel Cabot Kerkdijk18 sep 2013, 22:45
Laatst bijgewerkt: 18 sep 2013, 22:45

FC Basel zorgde de laatste jaren al voor enkele daverende verrassingen en liet zich ook woensdagavond niet onbetuigd. De Zwitserse topclub boekte nota bene op Stamford Bridge een knappe zege op het Chelsea van José Mourinho, die Marco van Ginkel in de basis liet beginnen. Schalke 04 was met ruime cijfers te sterk voor Steaua Boekarest, al moet gezegd worden dat alle doelpunten van die Königsblauen pas in de laatste 23 minuten op het scorebord verschenen.

Chelsea - FC Basel 1-2
Het team van Mourinho werkte een zeer frustrerende eerste helft af. FC Basel bleek een taaiere tegenstander dan men verwacht had en uiteindelijk resulteerde het eerste schot op doel, vlak voor rust, in de openingstreffer. Na voorbereidend werk van Frank Lampard schoot een van de meest actieve spelers van the Blues, Oscar, het leer achter doelman Yann Sommer: 1-0. Het was voor de Braziliaan alweer zijn vijfde doelpunt in zijn vierde thuisduel in de Champions League.

Na rust oogde FC Basel wat aanvallender, terwijl Chelsea naar de geruststellende 2-0 zocht. In de laatste twintig minuten zorgden de bezoekers echter voor de verrassende ommekeer. Mohamed Salah schoot met links de gelijkmaker achter Petr Cech en Marco Streller was verantwoordelijk voor de daverende verrassing op Stamford Bridge. De aanvaller was na een corner sneller dan Gary Cahill en werkte het leer in het doel van de Londenaren.

Schalke 04 - Steaua Boekarest 3-0
Steaua speelde een verrassend sterke eerste helft en Schalke 04 had grote moeite om kansen te creëren. Met de doelpuntloze ruststand hadden beide partijen vrede. In de eerste twintig minuten had Schalke weliswaar 65 procent balbezit, maar de hard werkende bezoekers uit Roemenië slaagden erin om de offensieve intenties van het team van Jens Keller te neutraliseren. In het laatste kwartier zocht Steaua wat meer de aanval op, maar beide ploegen gingen zonder doelpunten de rust in.

Het eerste kwartier na rust beloofde weinig goeds. De aanhang van Schalke begon zich zorgen te maken, maar een curieus doelpunt bracht de thuisploeg aan de leiding. Een hoge bal van Atsuto Uchida was eigenlijk voor Kevin-Prince Boateng bestemd, maar doelman Ciprian Tatarusanu verkeek zich volledig. Daardoor belandde het leer alsnog onverwachts tegen de touwen: 1-0. Schalke kreeg meer ruimte en sloeg in de laatste twintig minuten nog tweemaal toe. Op aangeven van Julian Draxler zette Boateng de 2-0 op het scorebord en vijf minuten voor tijd was Draxler het eindstation van een goede aanval: 3-0.