Chelsea verslaat Liverpool met moeite en pakt FA Cup

Peter Nusselder05 mei 2012, 20:08
Laatst bijgewerkt: 05 mei 2012, 20:08

Chelsea is er voor de zevende keer in de clubhistorie in geslaagd om de FA Cup te winnen. Op Wembley werd zaterdagavond met 2-1 gewonnen van Liverpool. De ploeg uit Londen kwam dankzij een doelpunt van Ramires in de elfde minuut op voorsprong, waarna Didier Drogba er in de tweede helft 2-0 van maakte. Andy Carroll scoorde nog de aansluitingstreffer, maar hoewel de tegenstander nog een keer ontzettend dichtbij kwam, gaf Chelsea de winst niet meer uit handen.

/

De nummer zes van de Premier League verschafte zich tegen Liverpool al snel een goede uitgangpositie. In de openingsfase lieten the Reds het balbezit grotendeels aan het elftal van trainer Roberto Di Matteo, maar toen Liverpool zelf een keer aan aanvallen dacht was het aan de andere kant raak. Chelsea schakelde na balverlies van de tegenstander razendsnel om en op eigen helft werd Juan Mata ingespeeld. De Spanjaard bediende op de rechterflank Ramires en diens bewaker José Enrique liet zich kinderlijk eenvoudig passeren. Oog in oog met keeper José Reina schoot de Braziliaan in de korte hoek raak: 1-0.

Drie minuten later had het overigens alweer gelijk kunnen staan. Branislav Ivanovic verzuimde om op te ruimen en zodoende kwam Craig Bellamy in de gelegenheid om het doel van Petr Cech onder vuur te nemen. Het schot van de aanvaller werd echter geblokt, zodat de gelijkmaker uitbleef. Kort voor de pauze was ook Luis Suárez nog gevaarlijk toen hij enigszins toevallig bediend werd door Jordan Henderson, maar de Uruguayaan had te weinig tijd om zijn hoofd goed achter de bal te krijgen en kopte naast. The Blues konden derhalve de kleedkamer opzoeken met een nipte voorsprong.

/

Kort na rust zag het er nog beter uit voor Chelsea. Drogba scoorde al tijdens zijn drie eerdere FA Cup-finales namens de ploeg uit Londen en deed dat ook nu weer. Nadat de Ivoriaanse spits werd ingespeeld door Frank Lampard leek de ruimte om uit te halen te klein, maar tussen de benen van verdediger Martin Skrtel door verdween het schot met links toch in de lange hoek achter Reina, die wederom het nakijken had: 2-0. De vierde Cup final waarin Drogba scoorde, waarmee hij goed was voor een primeur. Liverpool-coach Kenny Dalglish aarzelde na deze treffer geen moment en bracht aanvaller Andy Carroll in.

De keuze van de oefenmeester legde hem geen windeieren, want de fysiek sterke spits had niet lang nodig om voor 2-1 te zorgen. Met nog ruim 25 minuten op de klok verspeelde Ivanovic rechts achterin de bal en kreeg Carroll de kans om te scoren. Even leek hij te lang te wachten, maar uiteindelijk werd Cech toch met een hard schot verschalkt. Tien minuten voor tijd leek Carroll ook de 2-2 voor zijn rekening te nemen, maar Cech keerde zijn inzet ditmaal. Of de keeper dit voor de doellijn deed was moeilijk te zien, maar de arbitrage meende van wel en dus kwam in de stand geen verandering. Daar kon ook invaller Dirk Kuyt in de resterende tien minuten niets meer aan doen.