Chelsea wint derby, sterk Everton gaat stadsgenoot Liverpool voorbij

Erik van Dam14 dec 2013, 16:56
Laatst bijgewerkt: 14 dec 2013, 16:56

Na de ruime zege van Manchester City op Arsenal (6-3) hebben ook Chelsea en Everton zaterdag uitstekende zaken gedaan. Chelsea werd tijdelijk ingehaald door City, maar gaat die club én Liverpool voorbij door een 2-1 overwinning op Crystal Palace: het staat nu tweede. Everton passeerde Liverpool (dat zondag uit bij Tottenham Hotspur speelt) eveneens en blijft een heel moeilijk te kloppen collectief. Fulham weet dat inmiddels ook na de 4-1 nederlaag op Merseyside. Newcastle United miste als subtopper zaterdag de aansluiting: het bleef op 1-1 steken tegen Southampton.

/

Chelsea - Crystal Palace 2-1
Gesterkt door het verlies van Arsenal klom Chelsea zaterdag zelf naar plek twee, voorbij Liverpool en Manchester City. De derby tegen promovendus Crystal Palace kreeg na een kwartier spelen op Stamford Bridge vorm: Willian schoot via keeper Julian Speroni op de paal na een goede actie en de rebound was voor Fernando Torres, die na vier wedstrijden droogte weer eens een doelpunt meepikte. Marouane Chamakh, die in de voorgaande twee Premier League-duels ook al tot scoren kwam, maakte er met links echter al vrij vlot 1-1 van na een strakke voorzet van Joel Ward en dus was het woord weer aan Chelsea.

Dat antwoordde ook, via Ramires: die nam een bal van Eden Hazard aan en schoot fraai raak. Voor de Braziliaanse middenvelder, die de afgelopen seizoenen vijf keer per seizoen scoorde, was het pas zijn eerste van deze competitie. In de tweede helft kwamen er kansen om de derde te maken bij Chelsea, maar Juan Mata mikte over en de sterk spelende Willian wist zichzelf ook niet te belonen met een goal. Zo nu en dan mocht Crystal Palace er zelfs venijnig uitkomen. Goed keeperswerk van Petr Cech en een blok van Branislav Ivanovic hielden Chelsea evenwel overeind. Ramires werd door Speroni de weg versperd richting een tweede treffer.

/

Everton - Fulham 4-1
Everton blijft voorlopig serieus meestrijden om de podiumplaatsen. The Toffees verlengden hun ongeslagen reeks wedstrijden tot negen, door het Fulham van René Meulensteen het nakijken te geven op Goodison Park. Romelu Lukaku, de man die dit seizoen een derde van de Everton-doelpunten voor zijn rekening neemt, was nu eens niet degene om wie het draaide. Leon Osman tekende na ruim een kwartier spelen voor de 1-0: na een aanval over links ging de bal naar Steven Pienaar en die speelde Osman aan. De middenvelder zette een tegenstander met één beweging op het verkeerde been en verschalkte daarna Maarten Stekelenburg met een bekeken schot. De beste mogelijkheid voor Fulham was niet besteed aan Giorgios Karagounis, die naast mikte.

In de tweede helft lukte het de bezoekers uit Londen wél tot scoren te komen. Dimitar Berbatov, van wie gezegd wordt dat hij in januari zal vertrekken bij the Cottagers, schoot zijn team te hulp. Hij schoot een penalty in de linker benedenhoek binnen, nadat Gareth Barry zich had vergrepen aan Alexander Kacaniklic. Everton, dat kort tevoren Gerard Deulofeu met een stretcher weggedragen had zien worden, moest zichzelf even hervinden. De sterk presterende subtopper kwam daarna toch weer aan de leiding, nadat Pienaar een combinatie aanging met Lukaku en daarna Seamus Coleman vond: de Ier maakte het af. Gareth Barry en Kevin Mirallas voerden de score in het slot verder op tot 4-1.

/

Newcastle United - Southampton 1-1
Newcastle United doet het de laatste tijd uitstekend. The Magpies wonnen vijf van de laatste zes wedstrijden en hielden het eveneens prima draaiende Southampton zaterdag op een gelijkspel. De thuisploeg kreeg na dertien minuten de eerste kans toen een inzet van Loïc Rémy van de lijn werd gehaald. Na een halfuur was het wel raak: Yoann Gouffran profiteerde van dramatisch uitverdedigen bij Southampton en tikte binnen. Newcastle bleef de gevaarlijkste ploeg; Davide Santon schoot bijvoorbeeld net over. Na een dubbele wissel in de rust kwamen the Saints beter voor de dag en na 65 minuten werd het 1-1; Jay Rodriguez schoof de bal na een combinatie met Steven Davis laag in de hoek. Beide ploegen kregen in het slot kansen op meer, maar er werd niet meer gescoord.

/

West Ham United - Sunderland 0-0
Sunderland verloor in april 2010 voor het laatst op Upton Park, bleef zaterdag wederom ongeslagen, maar schoot in de strijd tegen degradatie niet veel op met slechts één punt. Na een levendig zorgden de bezoekers voor het meeste doelgevaar. Fabio Borini mikte in de handen van de doelman en Phil Bardsley raakte de lat. Het vertrouwen groeide bij de ploeg van Gus Poyet, die na 45 minuten echter nog wel tegen een brilstand aankeek. The Black Cats namen ook na rust het initiatief, maar tot veel meer dan een poging van voormalig AZ-spits Jozy Altidore leidde dat niet. De Amerikaan werd overigens een kwartier voor tijd vervangen door Steven Fletcher en bleef op één Premier League-doelpunt dit seizoen staan. West Ham won in de laatste negen duels maar één keer, terwijl Sunderland de rodelantaarndrager in Engeland blijft.

/

Cardiff City - West Bromwich Albion 1-0
In een eerste helft met veel intensiteit bleven de doelpunten achterwege. Beide ploegen maakten niet echt aanstalten om aanvallend voetbal tentoon te spreiden en opteerden voor balbezit, met Cardiff City als winnaar. Het rustsignaal van Howard Webb was door de neutrale toeschouwer een opluchting. De krachtmeting in Wales had een moment van brille nodig, maar ook in de tweede helft waren de hoogtepunten op een hand te tellen. Gary Medel en David Marshall zorgden er samen op de doellijn wel voor dat een inzet van Gareth McAuley niet de 0-1 betekende. Na ruim een uur spelen viel de openingstreffer aan de andere kant: Peter Whittingham kopte raak uit een voorzet van Craig Noone. De score had daarna nog hoger kunnen uitvallen, maar WBA bleef een ruimere nederlaag bespaar.