Chili knokt zich in kaartenfestijn naar zege tegen Zwitserland

Erik van Dam21 jun 2010, 17:51
Laatst bijgewerkt: 21 jun 2010, 17:51

Chili staat op de drempel van de achtste finales van het WK. De Zuid-Amerikanen boekten maandag hun tweede toernooizege; na de 1-0 zege tegen Honduras werd Zwitserland met dezelfde score opzij gezet. Mark Gonzalez maakte een kwartier voor tijd de enige goal. Het duel werd vooral bepaald door de vele kaarten die arbiter Kalil Al-Ghamdi trok. Hij gaf negen man geel en de Zwitser Valon Behrami direct rood. Eindigt Spanje-Honduras in een gelijkspel, dan is Chili door naar de achtste finales.

/

Beide teams wisten dat een driepunter hen dicht bij de achtste finales zou brengen. De eerste helft kenmerkte zich echter vooral door hard spel en veel overtredingen. Alexis Sánchez creëerde een goede mogelijkheid en bood Humberto Suazo een kans, maar die raakte de bal helemaal verkeerd. Arturo Vidal loste na tien minuten een schot op doel, waar Diego Benaglio met beide handen redden op moest brengen. Dat deed hij ook bij de rebound.

De overtredingen over en weer bepaalden echter als gezegd de eerste heflt. Na een minuut spelen kreeg Suazo al geel en de charges volgden zich in rap tempo op. De scheidsrechter van dienst, de Saudiër Al-Ghamdi, haalde daarmee de aantrekkelijkheid flink omlaag. Nog voor rust stuurde hij Valon Behrami, zelf ook eenmaal slachtoffer van een stevige tackle, aan Zwitserse kant weg met rood. De middenvelder werd zwaar bestraft, nadat hij zich breed maakte tegenover Jean Beauséjour.

/

Enkele minuten onderweg in de tweede helft dacht Chili de gewenste voorsprong te pakken. De goal van Sánchez, een schot van afstand, werd echter afgekeurd omdat drie van zijn ploeggenoten hinderlijk buitenspel stonden achter de Zwitserse defensie. De smaakmaker van Chili werd daarmee niet beloond voor zijn inzet, fraaie passes en dito bewegingen. Zwitserland moest zich meer en meer toeleggen op verdedigen. Anders dan tegen Spanje was de ploeg van Ottmar Hitzfeld nu niet fortuinlijk in haar schoten en pogingen.

Chili bleef drukken en zoeken naar kansen. Een kwartier voor tijd kwam de beloning; Jorge Valdivia verzond een pass tussen de Zwitserse verdedigingslinie, waar Esteban Paredes attent op reageerde. Hij lokte Diego Benaglio mee, bewaarde de rust en zette voor richting de tweede paal. Daar kwam Gonzalez inzetten, die de bal naar de grond kopte en onbereikbaar voor Stephan Lichtsteiner in het doel terecht zag komen. Paredes miste vervolgens nog twee prima kansen op de 2-0 en Eren Derdiyok kreeg de grootste kans van de wedstrijd, maar de winst voor Chili bleef intact. Als Spanje en Honduras hun duel remiseren, kwalificeert de ploeg van Marcelo Bielsa zich voor de achtste finales.

Rapportcijfers
Na afloop van een wedstrijd kunnen er rapportcijfers aan elke speler gegeven worden. Jullie bepalen zo wie er man of the match wordt en op langere termijn zelfs wie de beste spelers van het toernooi zijn. Klik op de wedstrijdpagina om rapportcijfers te geven.