voetbalzone

Chili stuurt uittredend kampioen Spanje naar huis

Gijs Freriks18 jun 2014, 22:54
Laatst bijgewerkt: 18 jun 2014, 22:54
Advertentie

Spanje moet na de laatste groepswedstrijd tegen Australië de koffers pakken. De regerend Europees- en wereldkampioen verloor woensdagavond tegen Chili (0-2) ook zijn tweede duel in Groep B en ligt eerder uit het WK in Brazilië dan landen als Iran, Griekenland, Algerije, Honduras en Nigeria. Oranje en Chili zijn zeker van de achtste finale.

voetbalzone

Spanje hoopte eerherstel af te dwingen, maar werd in Rio de Janeiro al gauw op achtervolgen aangewezen. Chili begon sterker en kwam na negentien minuten op voorsprong. Eduardo Vargas prikte op aangeven van Charles Aránguiz al vallend de openingstreffer achter Iker Casillas: 0-1. Eerder was Gonzalo Jara (kopbal naast) ook al dicht bij een goal voor de Zuid-Amerikanen geweest, terwijl aan de kant van Spanje Xabi Alonso het vizier niet op scherp had staan. Hij stuitte van dichtbij op Claudio Bravo en volleerde kort na de goal over.

Chili liet de bal na de genomen voorsprong aan de tegenstander, maar verdedigde met het mes tussen de tanden en gaf Andrés Iniesta bijvoorbeeld geen meter ruimte. Spanje bleef worstelen en incasseerde twee minuten voor het rustsignaal een tweede tegentreffer. Iker Casillas kon een vrije trap van Alexis Sánchez nog keren, maar was kansloos op de punter van Aránguiz. De ploeg van Vicente del Bosque had hierdoor in 135 WK-minuten al zeven goals om de oren gekregen.

voetbalzone

Del Bosque greep in de rust in en haalde de ongelukkige Alonso ten faveure van Koke naar de kant. Hij had eerder al twee wijzigingen in de basisploeg doorgevoerd: Gerard Piqué en Xavi verhuisden naar de bank, Javier Martínez en Pedro Rodríguez startten tegen Chili. Spanje hoopte de rug na de pauze te rechten, maar naarmate de tijd vorderde, groeide de wanhoop. Dat kwam ook doordat de roodhemden honderdprocentkansen verprutsten in stadion Maracanã.

Diego Costa schoot na een heerlijke pass van Iniesta ruim naast en Sergio Busquets had eveneens de 1-2 voor het intikken, maar besloot onbegrijpelijk naast. Fernando Torres nam na 65 minuten de plaats in van Costa, maar kon het tij ook niet keren. Mauricio Isla en Iniesta deden nog een poging, maar de 0-2 stand bleef op het scorebord staan. Spanje verloor voor het eerst sinds 2006 twee duels op rij en hoeft alleen nog een troostwedstrijd tegen Australië te spelen. Chili treft volgende week maandag Oranje in de strijd om de poulewinst.

Bezig met laden …