China pas in slotfase naast tiental Nieuw-Zeeland

07 aug 2008, 16:29
Laatst bijgewerkt: 07 aug 2008, 16:29
Dong Fangzhuo heeft het gastland China van een flinke teleurstelling gered. De Chinezen stonden lange tijd achter tegen een tiental uit Nieuw-Zeeland, maar dankzij een late treffer van Fangzhuo werden de punten gedeeld: 1-1.

De 23-jarige spits van Manchester United stond twee minuten voor het eindsignaal op de juiste plek en kopte een hoge voorzet langs de kansloze doelman Jacob Spoonley. De treffer van Fangzhuo gaat in de boeken als de eerste treffer die de Chinezen ooit maakten op het Olympische voetbaltoernooi. En hoewel het doelpunt laat viel, was hij moeilijk onverdiend te noemen.

Het gastland nam vanaf het eerste fluitsignaal direct het initiatief en creëerde een aantal behoorlijke kansen. Han Peng kopte al in de vierde minuut van de wedstrijd op de lat, terwijl een inzet van Jiang Ning op de paal belandde. Toen de Nieuw-Zeelander Steven Old in de 39e minuut zijn tweede gele kaart kreeg leek China op weg naar een eenvoudige zege. Niets bleek echter minder waar.

China betaalde vlak na rust de prijs voor het missen van de kansen toen Jeremy Brockie de onverdiende 0-1 op het scorebord zette. De Chinezen zochten met het vuur in de ogen naar de aansluitingstreffer en vonden deze twee minuten voor tijd. Het gevolg was 60.000 feestende Chinezen die de gelijkmaker als de winnende treffer vierden.