voetbalzone

China vraagt Aziatische bond om Zuid-Koreaanse op geslacht te testen

Matthijs van Laar07 mei 2010, 14:20
Laatst bijgewerkt: 07 mei 2010, 14:20
Advertentie

De bondscoach van de nationale vrouwenploeg van China, Shang Ruihua, heeft de Aziatische voetbalbond aanbevolen om de Zuid-Koreaanse Eun-Sun Park aan een geslachtstest te onderwerpen. De Chinezen verdenken Park ervan een tot vrouw omgebouwde man te zijn. “Als Park meedoet aan de Asian Cup zullen we zeker contact zoeken met de voetbalbond.”

Park werd opgenomen in de selectie die de komende week een trainingskamp aflegt met als doel tot een uiteindelijke groep te komen die naar het toernooi om de Aziatische titel zal reizen. De 1.80 meter lange spits was vijf jaar lang niet geselecteerd voor de nationale ploeg, nadat zij in 2005 als negentienjarige afscheid nam. Op dat moment had Park al dertien doelpunten in elf wedstrijden achter haar naam staan.

Haar kracht en haar stem hebben echter vraagtekens doen rijzen bij de opponenten. “Haar stem is te diep”, aldus de Chinese speler Li Jie. Park scoorde in 2004 een hattrick tegen China bij het toernooi voor speelsters onder de negentien, terwijl zij een jaar later met een treffer bijdroeg aan de eerste zege van Zuid-Korea op China in vijftien jaar tijd. Het lijkt de Chinezen niet lekker te zitten.

“We hebben gehoord dat ze terug is gekeerd. We zijn geschokt”, zegt bondscoach Shang. “Het is oneerlijk voor alle andere speelsters als zij eigenlijk een man blijkt te zijn.” China dient het in de groepsfase al op te nemen tegen Zuid-Korea. Vervolgens wachten nog ontmoetingen met Vietnam en Australië.

Bezig met laden …