Clean sheet Vorm bij dikke zege op Jol, degradatiestrijd erg spannend

Thijs Post17 mrt 2012, 16:52
Laatst bijgewerkt: 17 mrt 2012, 16:52

Michel Vorm heeft voor de twaalfde keer dit seizoen, een ongekend hoog aantal voor een keeper van een promovendus, de nul gehouden. De sluitpost van Swansea City liet zich niet passeren door de gevaarlijke aanvalslinie van Fulham (Pavel Pogrebnyak en Clint Dempsey) en inmiddels staat hij (na Manchester United en Manchester City met dertien) met Swansea op de derde plek wat betreft clean sheets. Zijn ploeg won bovendien met 0-3 bij Fulham. In de onderste regionen van de Premier League liet hekkensluiter Wigan Athletic een uitgelezen mogelijkheid liggen om drie punten te pakken. West Bromwich Albion werd bij tijd en wijle met de rug tegen de muur gezet, maar the Baggies verlieten het DW Stadium met een punt: 1-1.

/

Fulham - Swansea City 0-3
Het leek een noodgreep voor Swansea City, de huur van Gylfi Sigurdsson van TSG Hoffenheim. De IJslander blijkt echter een ware hit in dienst van het team van Brendan Rodgers. Zaterdag maakte hij tegen Fulham alweer zijn vierde en vijfde doelpunt in negen wedstrijden. De eerste viel na 36 minuten. Wayne Routledge zette voor na balverlies van Pavel Pogrebnyak, Scott Sinclair legde de bal terug en Sigurdsson knikte met een snoekduik binnen. Die 0-1 was ook de ruststand, want Fulham (dat prima was begonnen aan de wedstrijd) speelde na de levendige openingsfase een povere eerste 45 minuten.

De van FC Twente overgenomen Bryan Ruiz, die een zeer matige wedstrijd speelde voor het Fulham van Martin Jol, kon zich geen moment onderscheiden. Jol haalde de Costa Ricaan na vijftig minuten spelen dan ook naar de kant voor Damien Duff. Veel hielp dat niet, want tien minuten later stond het 0-2 en het recept was niet onbekend: Routledge bracht Sigurdsson in stelling, die de rechter onderhoek vond. Geweldig geblunder van zowel Philippe Senderos (die de bal zomaar in de voeten schoof van Joe Allen) en Mark Schwarzer (die toch zeker niet kansloos was op het schot van de middenvelder) betekende zelfs 0-3. Dempsey kwam nog dichtbij een eretreffer, maar Vorm tikte de inzet van de Amerikaan via de lat uit het doel. Aan de andere kant miste Sinclair in extremis nog een grote kans op de 0-4.

/

Wigan Athletic - West Bromwich Albion 1-1
Het was eigenlijk een wonder dat hekkensluiter Wigan Athletic voor de pauze nog niet scoorde, want de thuisploeg kreeg in de levendige openingsfase prima mogelijkheden. Bovendien kopte Emmerson Boyce na een kwartier op de lat en in het restant was met name spits Franco Di Santo gevaarlijk. Het duurde echter tot na de pauze voordat het team van manager Roberto Martinez voor het eerst het net vond. Victor Moses zette de bal voor en het was zesvoudig Schots international James McArthur die de treffer op zijn naam mocht schrijven. De manschappen van Martinez (zonder Ronnie Stam, die negentig minuten op de reservebank bleef zitten) waren een klasse beter dan die van zijn collega Roy Hodgson; toch viel (uit het niets) de gelijkmaker.

Chris Brunt legde een hoekschop op het hoofd van Paul Scharner, die niet goed werd gedekt door Antolín Alcaraz. Het was een zeer slecht staaltje verdedigen van de Wigan, dat door de hoeveelheid kansen eigenlijk al met 3-0 of 4-0 voor had kunnen en misschien wel moeten staan. Via Jean Beausejour en Boyce kreeg de thuisploeg in de slotfase nog uitstekende kansen op meer, de druk op het doel van Ben Foster werd flink opgevoerd, maar de keeper van de bezoekers liet zich niet meer verschalken. De degradatiestrijd in de Premier League wordt er niet minder spannend op: Wigan zet zich met het punt naast Wolverhampton Wanderers en Queens Park Rangers, die eveneens 22 punten hebben.