Club Brugge boekt nipte zege, Genk buigt na rode kaart voor Porto

Bart Kruyt19 aug 2010, 22:20
Laatst bijgewerkt: 19 aug 2010, 22:20

Club Brugge is de enige Belgische club die er donderdag in is geslaagd om te winnen in de play-offronde van de Europa League. De ploeg van Adrie Koster is echter nog zeker niet verzekerd van de groepsfase, daar Dinamo Minsk het belangrijke uitdoelpunt wist te maken: 2-1. Voor Racing Genk lijkt het haast onmogelijk om het Europese avontuur nog te verlengen: FC Porto was met 0-3 te sterk in de Crystal Arena en heeft de beste papieren.

Club Brugge – Dinamo Minsk 2-1
Club Brugge had op het eigen veld wat recht te zetten na de nederlaag in de derby tegen Cercle van afgelopen weekend, maar liep na vijf minuten al achter de feiten aan. De Belgen begonnen ongeconcentreerd aan de thuiswedstrijd en lieten Dinamo vrij combineren, waarna Stanislav Dragun Stijn Stijnen kansloos liet. De reactie van Club liet na dit doelpunt lang op zich wachten, maar via Ivan Perisic werd het toch bijna 1-1. De kopbal van de Kroaat werd echter van de doellijn gehaald.

Met Nabil Dirar in de ploeg zocht Club in de tweede helft verder. De thuisploeg leek beter in de wedstrijd te komen en kreeg opnieuw een grote kans, maar Vadis Odjidja zag zijn inzet op de paal belanden. Dinamo kwam er niet meer aan te pas: de bezoekers hadden voor rust nog wel aardig gevoetbald, maar moesten zich in de tweede helft beperken tot verdedigen. De gelijkmaker kon niet uitblijven en twintig minuten voor tijd kreeg Club een strafschop, die werd benut door Hoefkens. De jacht op de winnende treffer werd geopend en dit doelpunt viel zes minuten voor tijd, toen Blondel van dichtbij kon binnenwerken. Dit bleek het slotakkoord te zijn.

Racing Genk – FC Porto 0-3
FC Porto staat met één been in de groepsfase. De Portugese grootmacht kwam na een klein half uur spelen op voorsprong via Radamel Falcao, door een zelfverdiende strafschop tegen de touwen te schieten. De voorsprong was verdiend, daar Porto het meeste balbezit had gehad, maar de Zuid-Europeanen waren eigenlijk maar nauwelijks dreigend geworden. Na rust ging Genk dan ook op zoek naar een antwoord, maar toen Eric Matoukou een directe rode kaart kreeg na een tackle op João Moutinho, zat een goed resultaat er niet meer in.

Porto besloot om er met een man meer nog wat van te maken en scoorde in de laatste twintig minuten nog tweemaal, waardoor het voor Genk haast onmogelijk is geworden om de groepsfase van de Europa League te bereiken. Invaller Josef Souza maakte er 0-2 van met een schot die onderkant lat binnenviel, waarna Fernando Belluschi in de blessuretijd het slotakkoord verzorgde. De Argentijn kreeg de bal voor zijn voeten nadat het leder al even was rondgetikt en schoot hard binnen: 0-3.