Colombia dankzij comeback naar WK, Uruguay vreest salonremise

Bart Kruyt12 okt 2013, 07:30
Laatst bijgewerkt: 12 okt 2013, 07:30

De derde WK-deelnemer uit Zuid-Amerika is bekend. Na gastland Brazilië en buurland Argentinië wist Colombia zich in de nacht van vrijdag op zaterdag ook te kwalificeren voor de eindronde, door een punt te pakken tegen Chili. Dit gebeurde ondanks een 0-3 achterstand bij rust. Met nog een duel te gaan is Colombia nog in te halen door Ecuador en Chili, maar het land eindigt sowieso bij de eerste vier ploegen in de Zuid-Amerikaanse kwalificatiecyclus. Argentinië verzekerde zich van de groepswinst en Uruguay lijkt zich te moeten opmaken voor de play-offs, door een 1-0 nederlaag.

/

Colombia - Chili 3-3
Met de veerkracht van Colombia, dat zich voor het eerst sinds 1998 plaatste voor het WK, zit het wel goed. De ploeg van José Pekerman leek dood en begraven, toen het bij rust tegen een 0-3 achterstand aankeek tegen Chili. Dankzij doelpunten van Arturo Vidal (penalty) en Alexis Sánchez (twee keer) stonden de bezoekers al na een halfuur met 0-3 voor en leek een simpele overwinning in de maak. Ruim twintig minuten voor tijd kwam Chili echter met een man minder te staan, toen Carlos Carmona zijn tweede gele kaart van de wedstrijd pakte. Met elf tegen tien probeerde Colombia zich nog terug in de wedstrijd te vechten.

En dat lukte. Teofilo Gutierrez deed drie minuten na de uitsluiting van Carmona wat terug (1-3) en niet lang daarna kreeg Colombia een penalty, omdat James Rodriguez werd neergelegd door Francisco Silva. Radamel Falcao ging achter de bal staan en maakte vanaf elf meter geen fout: iets wat hij zes minuten voor tijd ook niet deed, toen Rodriguez weer een strafschop verdiende, ditmaal na een overtreding van de Chileense keeper Claudio Bravo. Het Barranquilla Stadion ontplofte en Colombia pakte dus het punt dat het nog nodig had om zich te plaatsen voor het WK. Chili blijft door de nederlaag op koers voor het WK en speelt dinsdag thuis tegen Ecuador.

/

Ecuador - Uruguay 1-0
Ecuador en Chili staan momenteel allebei op 25 punten en een salonremise in de wedstrijd van dinsdag betekent dat beide landen zich zullen plaatsen voor het WK. Uruguay staat met nog een wedstrijd te gaan op 22 punten en speelt dinsdag ook nog eens tegen Argentinië, waardoor de houder van de Copa América waarschijnlijk de play-offs in gaat. In het duel tussen Ecuador en Uruguay was Jefferson Montero de grote man: na een lange bal van Antonio Valencia tikte hij na een half uur spelen het enige doelpunt van de wedstrijd tegen de touwen.

Argentinië - Peru 3-1
Argentinië was al zeker van deelname aan het WK, maar is nu ook zeker van de groepswinst. Bondscoach Alejandro Sabella moest het tegen Peru doen zonder grote namen als Lionel Messi, Gonzalo Higuain, Fernando Gago en Javier Mascherano en zij leken te worden gemist, toen Claudio Pizarro Peru op voorsprong zette. Ezequiel Lavezzi draaide met twee doelpunten voor rust de rollen echter om en in de tweede helft stelde Rodrigo Palacio de overwinning veilig.