Colombia dient België eerste verlies na exact één jaar toe

Gijs Freriks14 nov 2013, 21:57
Laatst bijgewerkt: 14 nov 2013, 21:57

België is na exact één jaar (Roemenië, 2-1) tegen een nieuwe nederlaag aangelopen. De Rode Duivels, die vijfde staan op de wereldranglijst, waren donderdagavond in een oefenwedstrijd niet opgewassen tegen de nummer vier van de wereld: Colombia. Radamel Falcao en Víctor Ibarbo namen na rust de doelpunten voor hun rekening in het Koning Boudewijnstadion. De Zuid-Amerikanen oefenen dinsdag tegen het Nederlands elftal, terwijl de Belgen het op die dag opnemen tegen Japan.

/

België en Colombia troffen elkaar één keer eerder. In de aanloop naar het WK 1998 in Frankrijk wonnen de Belgen met 2-0, door een doelpunt van onder anderen Marc Wilmots. De huidige bondscoach van België zag zijn elftal uitstekend starten in Brussel, want Christian Benteke kreeg al gauw een goede kans, maar hij kopte op aangeven van debutant Thomas Meunier net naast. Onder toeziend oog van José Mourinho draaide Kevin De Bruyne even later een vrije trap rakelings langs de verkeerde kant van de paal. Het tempo lag hoog in de beginfase en Colombia maakte het de Belgen vooral met fysiek spel erg lastig. De gasten van José Pekerman deelden in het eerste bedrijf enkele plaagstoten uit, maar waren eigenlijk slechts één keer serieus gevaarlijk.

Na een kwartier gaf PSV’er Santiago Arias de bal voor en doelman Simon Mignolet voorkwam dat Falcao binnen kon glijden. België bleef een licht overwicht houden, schreeuwde na een halfuur tevergeefs om een strafschop na een vermeende duwfout en had op slag van rust wederom op 1-0 kunnen komen; Benteke kopte opnieuw over. De spits van Aston Villa mikte kort na rust, op aangeven van Steven Defour, ook over de deklat. Los Cafeteros waren wél effectief: Falcao glipte zes minuten na de thee door de buitenspelval, passeerde Mignolet en vulde het lege doel. De Colombianen kregen kort hierna drie reuzenkansen op rij om de marge te verdubbelen.

/

Juan Cuadrado, James Rodríguez en Luis Muriel lieten grote mogelijkheden onbenut. Met Romelu Lukaku en Kevin Mirallas binnen de lijnen hoopte Wilmots op de ommekeer, maar na 65 minuten pegelde Ibarbo de Belgische hoop van dichtbij aan diggelen. De gastheer probeerde nog wel de aansluitingstreffer te forceren, maar Marouane Fellaini en invaller Dries Mertens troffen de paal en de ervaren doelman Faryd Mondragón hield zijn doel hierdoor schoon. Jackson Martínez kreeg aan de overzijde ook nog twee goede kansen, maar het bleef bij 0-2 in Brussel.