voetbalzone

Colombia wint weer en maakt zich op voor achtste finales

Matthijs van Laar19 jun 2014, 19:56
Laatst bijgewerkt: 19 jun 2014, 19:56
Advertentie

Colombia weet zich na twee wedstrijden vrijwel verzekerd van een plek in de achtste finales op het WK. Het elftal van José Pékerman had het lastig met het sterke Ivoorkust, maar nam in een tijdsbestek van zes minuten na rust afstand. De treffers van James Rodríguez en Juan Quintero leken een stabiele basis, maar omdat Gervinho snel weer de marge reduceerde tot één treffer, bleef de spanning tot het laatste fluitsignaal behouden. Colombia hield echter stand en is daardoor zo goed als zeker van een plek bij de eerste twee in Groep C. Als Griekenland later op de dag niet wint van Japan, is plaatsing definitief een feit.

voetbalzone

In de eerste 45 minuten gebeurde er niet heel erg veel voor beide doelen. Colombia had weliswaar een licht overwicht, maar had veel moeite om door de hechte en krachtige afweer van de Ivorianen heen te breken. Via Téofilo Gutiérrez en Juan Cuadrado stichtten de massaal gesteunde Zuid-Amerikanen wel enig gevaar, maar pas na een klein half uur spelen werd het echt serieus. James Rodríguez toonde zijn klasse en snelheid, en bood Gutiérrez een bijna niet te missen kans. De spits van River Plate maaide echter volledig langs de bal, tot grote opluchting van Ivoorkust-doelman Boubacar Barry.

De Afrikanen, die de fysiek sterke Colombian uitstekend weerwerk boden, lieten zich aan de overzijde ook aan aantal keer nadrukkelijk gelden. Cheik Tioté was met aan schot van afstand dreigend, terwijl Max Gradel in de slotfase van het eerste bedrijf gevaarlijk dacht te kunnen worden. De uithaal van de middenvelder was hard, maar kwam tegen het lichaam van een Colombiaanse verdediger, waarmee de kans verloren ging. Een knal van de jonge Serge Aurier belandde even daarvoor al comfortabel in de handen van de attente David Ospina.

voetbalzone

Het gebrek aan spektal voor rust, werd na de onderbreking ruimschoots gecompenseerd. Dat begon met een weergaloze actie van Cuadrado, die zijn directe tegenstander dol draaide en via de handen van Barry de paal raakte. Aan de overkant was Wilfried Bony gevaarlijk, maar zijn poging tot omhaal kende geen succes. Na 64 minuten spelen, even na het inbrengen van Didier Drogba voor de verder wat povere Bony, opende Colombia alsnog de score. De kleine Rodríguez kroop bij een hoekschop voor zijn directe tegenstander en kopte schitterend raak.

Vijf minuten later leek het duel helemaal gespeeld: supertalent Quintero profiteerde via Gutiérrez van zwak uitverdedigen bij Ivoorkust en schoof de bal vervolgens beheerst onder de uitkomende Barry door in het doel. Ivoorkust toonde echter veerkracht en sloeg vrijwel direct terug via Gervinho. De vleugelaanvaller schoot na een prachtige individuele actie via de hand van Ospina raak. Daarmee leidde de speler van AS Roma een zinderende slotfase in, maar ondanks een aantal penibele situaties in de Colombiaanse doelmond én een prachtige poging van afstand van Quintero, werd er niet meer gescoord.

Bezig met laden …