Costa Rica vanaf de stip naar kwartfinale tegen Nederland

Gijs Freriks30 jun 2014, 01:00
Laatst bijgewerkt: 30 jun 2014, 01:00

Costa Rica is op 5 juli in Salvador de tegenstander van het Nederlands elftal in de kwartfinale van het WK 2014. Los Ticos incasseerden zondag in de blessuretijd de gelijkmaker van Griekenland (1-1), maar trokken na strafschoppen alsnog aan het langste eind. De Centraal-Amerikanen horen voor het eerst in de geschiedenis bij de beste acht landen van een WK.

Costa Rica plaatste zich als winnaar van de groep des doods voor de achtste finale, maar kon zijn favorietenstatus in de eerste helft tegen Griekenland zeker niet waarmaken. Beide partijen lieten het initiatief het liefst aan de tegenstander en daardoor viel er weinig te genieten in Arena Pernambuco in Recife. Bryan Ruiz kwam niet uit de verf en toptalent Joel Campbell werd streng bewaakt. De eerste kans was na acht minuten echter wel voor de Costa Ricanen.

Cristian Bolaños kon na een pass van Ruiz doelman Orestis Karnezis evenwel niet op de proef stellen. Het grote doelgevaar bleef lang uit, maar acht minuten voor het rustsignaal kreeg Griekenland, dat zich voor het eerst in de WK-historie voor de tweede ronde plaatste, een geweldige kans om op voorsprong te komen. José Holebas vond Dmitri Salpingidis met een voorzet, maar de spits stuitte op het uitgestoken been van Keylor Navas.

Ruiz hielp de wedstrijd uit een impasse. De contractspeler van Fulham, die afgelopen seizoen op huurbasis voor PSV speelde, zette zijn land met een langzaam rollertje in de verre hoek op voorsprong. Het Griekenland van Fernando Santos legde na deze achterstand meer risico in zijn spel, want Kostas Mitroglou ging samen met Georgios Samaras in de spits spelen. Het Piratenschip kreeg na 66 minuten nieuwe moed.

Oscar Duarte gleed toen namelijk te hevig door op Holebas en werd met zijn tweede gele kaart van het veld gestuurd. Keeper Navas was echter op zijn post: hij sloeg een gevaarlijke voorzet weg en leek Costa Rica te behoeden voor een gelijkmaker. Die viel echter alsnog: in de 91e minuut benutte Sokratis Papastathopoulos een rebound, nadat Navas een inzet van Theofanis Gekas had gekeerd. Navas voorkwam hierna de 1-2 en hierdoor kwam er een verlenging aan te pas.

Daarin was Costa Rica niet eens meer in staat om een sprintje te trekken. De ploeg van Jorge Luis Pinto was doodop en snakte naar de strafschoppenserie. Griekenland domineerde en kreeg nog twee geweldige kansen: Lazaros Christodoulopoulos en Mitroglou stuitten echter op Navas. Griekenland zal nog vaak terugdenken aan die kansen, want in de loterij vanaf elf meter ging het mis. Theofanis Gekas miste als enige en daardoor bekerde Costa Rica door.