voetbalzone

CSKA klopt Anzhi na penalty’s en grijpt de nationale dubbel

Erik van Dam01 jun 2013, 14:19
Laatst bijgewerkt: 01 jun 2013, 14:19
Advertentie

CSKA Moskou heeft na de landstitel zaterdag ook de Russische beker in de wacht gesleept. De club uit de hoofdstad won zaterdag de finale door het Anzhi Makhachkala van Guus Hiddink pas na strafschoppen te kloppen. Na doelpunten van Ahmed Musa en Lassana Diarra in de reguliere speeltijd werd de eindstrijd niet in verlenging beslist: in de noodzakelijke penaltyreeks miste Anzhi twee keer van elf meter en faalde CSKA slechts één keer, waardoor het de beker opeiste.

/

In het stadion van Terek Grozny maakten liefst vier man met een verleden op de Nederlandse velden hun opwachting; Pontus Wernbloom, Rasmus Elm, Keisuke Honda en Musa begonnen allen in de basis bij de Moskovieten. Al na tien minuten was het Musa die de score openbrak. De voormalig aanvaller van VVV-Venlo, die er in de competitie ook al elf maakte, had wat geluk dat zijn schot op doel te lastig bleek voor Vladimir Gabulov. Direct na de 1-0 zette Anzhi echter volop druk op CSKA.

Dat had het geluk dat doelman Igor Akinfeev alert was bij twee schoten en dat Wernbloom zijn team te hulp schoot met een reddende sliding. CSKA kwam ook heel erg goed weg bij een open kans van Samuel Eto’o: de ster uit Kameroen ontving een boogbal over de defensie en nam die aan, maar schoot vervolgens recht op de keeper in plaats van in de lange hoek. Hij kon zelf amper geloven dat hij de kans op de gelijkmaker liet liggen.

/

Anzhi deed zo te weinig met de dreiging die het toonde in Grozny. In een vrij matige tweede helft, waarin Eto’o als enige een kans kreeg, duurde het tot een kwartier voor tijd voor er eindelijk nog een goal viel. Diarra werd de gevierde man voor Anzhi en schreef een schitterende goal bij: de Fransman zette Wernbloom met een schijnbeweging opzij, pakte nog twee meter en haalde vervolgens met de linkervoet verwoestend uit van bijna twintig meter. Zijn schot verdween in de kruising boven Akinfeev. CSKA verloor vervolgens de controle over de finale en moest in de achteruit.

Wernbloom ging daarbij te ver en kwam met een hoog geheven been in op Lacina Traoré: de Zweed kreeg rood en liet zijn team zo met tien man achter tegen een gretig Anzhi. Voor de zevende keer in de laatste twintig jaar kwam er een verlenging in de Russische bekerfinale en daarin was duidelijk te merken dat de hitte in Tsjetsjenië zijn tol eiste. In een half uur extra tijd werd niet gescoord, waardoor het op strafschoppen aankwam. Anzhi miste zijn tweede en vierde poging en CSKA alleen zijn derde; daarmee pakten de Moskovieten hun twaalfde beker.

Bezig met laden …