Cyprus schokt Bosnië-Herzegovina en boekt eerste zege sinds vijf jaar

Erik van Dam09 sep 2014, 22:41
Laatst bijgewerkt: 09 sep 2014, 22:41

Cyprus heeft dinsdagavond een geweldig resultaat geboekt in de eerste kwalificatiewedstrijd richting het EK 2016. De bescheiden voetbalnatie versloeg Bosnië-Herzegovina met 1-2 dankzij twee treffers van Demetris Christofi. De laatste jaren verloren de Cyprioten vrijwel al hun wedstrijden, maar dit keer zat het mee. Samen met Wales gaat het eiland verrassend aan kop in Groep B van de kwalificatiereeks.

Bosnië deed drie maanden geleden nog mee aan het WK 2014, maar maakte dinsdagavond niet zo’n sterke indruk. Het land kwam weliswaar al na zes minuten voor via Vedad Ibisevic, maar wist vervolgens niet door te drukken. Doelman Antonis Georgiallides van Cyprus hield Ibisevic af van een tweede en had een poging van Muhamed Besic klemvast. Georgiallides’s collega aan de andere kant, Asmir Begovic, had het lastig op een vrije trap. Op slag van rust moest de doelman zich alsnog gewonnen geven toen de Cyprioten knap de 1-1 aantekenden. Christofi verraste met de late gelijkmaker.

De treffer gaf Cyprus moed voor de tweede helft en het eerste kwartier van de eilandbewoners was goed. Edin Dzeko, Izet Hajrovic, Miralem Pjanic: allemaal kwamen ze er niet doorheen, ondanks meer dan twintig (!) schoten op het doel van Georgiallides. Cyprus waagde maar zes pogingen, maar was super efficiënt en draaide Bosnië ruim een kwartier voor het einde de nek om. Weer was het Christofi die het voortouw nam en met zijn tweede van de avond zorgde hij voor een daverende verrassing: een nooit verwachte voorsprong.

De overwinning kreeg een gouden randje toen doelman Georgiallides in de slotfase van de ontmoeting nog een strafschop wist te stoppen, ook. Dzeko werd naar de grond gewerkt en de Bosniërs kregen een uitgelezen mogelijkheid om een blamage te voorkomen en tenminste nog met een gelijkspel te eindigen. Pjanic stuitte echter op de keeper en velde zo het vonnis. Een 4-1 zege op Bulgarije uit oktober 2009 was het laatste positieve resultaat voor Cyprus, tot dinsdag.