voetbalzone

Danny Makkelie kan WK-finale vergeten en moet hopen op troostfinale

Mart Oude Nijeweeme14 dec 2022, 07:35
Laatst bijgewerkt: 14 dec 2022, 07:35
Advertentie

Nu Argentinië zich heeft geplaatst voor de finale van het WK, valt voor Danny Makkelie een langgekoesterde droom in duigen. De 39-jarige arbiter bleef lang in het toernooi en behoort nog altijd tot de twaalf overgebleven scheidsrechters, maar lijkt door de uit de hand gelopen kwartfinale tussen Argentinië en Nederland uitgesloten voor de eindstrijd. De FIFA wil iedere vorm van belangenverstrengeling voorkomen.

Makkelie stond er goed op dit WK, floot de groepswedstrijden Spanje - Duitsland en Argentinië - Polen, maar zal nu genoegen moeten nemen met maximaal de troostfinale. De wereldvoetbalbond gaat naar verwachting geen Nederlander aanstellen voor de finale vanwege de uit de hand gelopen kwartfinale. Oranje en Argentinië kregen het afgelopen vrijdag verschillende keren met elkaar aan de stok. Scheidsrechter Antonio Mateu Lahoz trok liefst achttien keer geel, een record.

Voor Makkelie zou het WK zomaar eens helemaal voorbij kunnen zijn. De troostfinale wordt door de FIFA vaak aangegrepen om een niet voor de hand liggende toewijzing te doen. De kans is groot dat de Franse Stéphanie Frappart deze wedstrijd krijgt toebedeeld als Frankrijk doorstoot naar de finale. Frappart werd dit WK de eerste vrouwelijke scheidsrechter ooit op een mondiaal eindtoernooi. De Pool Szymon Marciniak en de Engelsman Anthony Taylor zijn de grootste kanshebbers voor de finale.

De FIFA besloot vorige week woensdag om een groot aantal scheidsrechters naar huis te sturen. Scheidsrechter zijn bij een toernooi altijd afhankelijk van de successen van hun land. Op het WK in 2014 in Brazilië werd Björn Kuipers om die reden het slachtoffer van het succes van Oranje. De FIFA bepaalde toen dat er geen leidsman mocht zijn uit een van de landen van de toenmalige halve finalisten. Oranje haalde de finale echter niet, omdat er na een 0-0 gelijkspel na strafschoppen werd verloren van Argentinië.

Bezig met laden …