voetbalzone

‘De academici hebben een te groot stempel gedrukt op de jeugdopleidingen’

Thijs Post11 nov 2016, 16:45
Laatst bijgewerkt: 11 nov 2016, 16:45
Advertentie

Ricardo Moniz is tegenwoordig trainer van FC Eindhoven, nadat hij jarenlang in het buitenland actief is geweest. De oud-verdediger vertrok in 2005 uit Nederland en kwam afgelopen zomer pas weer terug. In elf jaar tijd is er veel veranderd in zijn ogen.

/

Moniz snapt bijvoorbeeld ‘maar weinig’ van de huidige generatie profvoetballers. De profs van nu tonen in zijn ogen veel te weinig karakter. “Alles is vervlakt. In 2005 toen ik wegging uit Nederland zag je dat al ontstaan. Een gebrek aan echte types en karakters. De academici hebben een te groot stempel gedrukt op de jeugdopleidingen in Nederland. Hoe krijg je ooit een nieuwe Frank Rijkaard als je iemand verbiedt om op intuïtie te spelen?”, vraagt Moniz zich af in het Eindhovens Dagblad.

Ook op bestuurlijk vlak is er in de ogen van Moniz veel veranderd in Nederland. “Voormalige topspelers hebben minder te zeggen dan mensen die geen verantwoordelijkheid dragen. Bij dat KNVB-congres hoor ik zo’n Raymond Verheijen tekeergaan tegen Johan Cruijff. Tegen Cruijff! Dan hoef ik zo’n rapport als de ‘Winnaars van morgen’ niet meer te lezen”, besluit Moniz.

Bezig met laden …