voetbalzone

‘De afspraak met Davids is dat hij blijft, zolang we het leuk vinden’

Erik van Dam13 okt 2013, 00:00
Laatst bijgewerkt: 13 okt 2013, 00:00
Advertentie

Een jaar geleden werd het bescheiden Barnet FC uit de Engelse vierde divisie groot nieuws. Edgar Davids trad in dienst als speler/trainer bij the Bees, met als doelstelling de club te helpen in zijn ontwikkeling. Dat het geen stunt voor de korte termijn was blijkt een jaar later: Davids werkt nog steeds voor de club en in een jaar tijd heeft iedereen al het nodige geleerd van de veertigjarige Surinaamse Nederlander.

/

Davids beëindigde na het seizoen 2007/08 zijn profloopbaan, toen een terugkeer bij Ajax geen groot succes was geworden. Twee jaar daarna trok hij toch de schoenen weer aan en begon hij voor Crystal Palace te spelen. Na zes wedstrijden hield hij het voor gezien, maar in oktober 2012 verbond hij zich aan Barnet FC. Inmiddels staan er alweer meer dan dertig wedstrijden achter de naam van de middenvelder. Belangrijker dan dat lijkt echter dat Davids stappen zet in zijn trainersloopbaan.

Doelman Graham Stack zegt in The Guardian dat hij zich nog herinnert dat Davids erbij kwam, een jaar geleden. “Twee weken voordat het definitief werd, hadden we al een gerucht gehoord. En toen hij er écht was, hadden we allemaal zoiets van wow, hij is er. Hij zei dat we hem moesten aanspreken met mister. Het voelde een beetje alsof ik terug was op school, maar ik denk dat het een Nederlandse versie van gaffer of coach is, ofzo”, zegt Stack.

/

“Het is niet zo dat hij groot en machtig wilde overkomen, maar dat realiseerden we ons op dat moment niet. Een paar van de jongere spelers voelden zich wel wat geïntimideerd, maar na verloop van tijd realiseerde iedereen zich dat Davids ons alleen maar beter wil laten spelen.” Voorzitter Tony Kleanthous, de man die erin slaagde Davids naar zijn club te halen, zegt dat hij denkt dat Davids het werk vooral doet om ervan te leren. De oud-international van Oranje wil al een jaar geen salaris opstrijken.

“Wij hebben een platform gecreëerd waarop hij zich kan ontwikkelen. Wij werken met hem mee, Edgar blijft verder helemaal zelf de baas. Ik laat hem gewoon zijn gang gaan, hij wil zeggenschap over het hele voetbalgedeelte en dat heeft hij ook”, legt Kleanthous uit. De preses van Barnet FC heeft al bijzondere dingen meegemaakt, sinds hij Davids aanstelde als speler/trainer bij zijn club. Zo kwam het Braziliaanse nationale elftal bij Barnet trainen, toen het een oefeninterland speelde tegen Engeland.

/

“Ik weet nog dat ik met Edgar stond te praten toen de bus van Brazilië eraan kwam. De eerste die uitstapte was Ronaldinho, die een praatje begon met Davids. En ik stond daar maar en dacht dit is ongelooflijk, dit is ons trainingsveld, ongelooflijk.” Hoe lang het avontuur met Davids nog blijft duren weet hij niet. En dat geeft ook niet, zegt Kleanthous. “Edgar doet wat hij wil. Hij kan hier vandaag nog werken en morgen weg zijn.”

“Ik zie het als volgt: wij hebben hier iemand van wie we veel kunnen leren en die ons kan helpen groeien. We hebben niet met elkaar afgesproken dat hij dit een jaar doet, of twee jaar. Wat we tegen elkaar gezegd hebben, is dat we doorgaan zolang we het van beide kanten nog prettig vinden. En op dit moment vinden we het allebei nog leuk genoeg om door te blijven gaan”, legt Kleanthous uit. Barnet degradeerde vorig seizoen uit de vierde divisie en staat nu elfde in de Conference Premier, het vijfde niveau.

Bezig met laden …