voetbalzone

De Boer: ‘Ik begrijp Cruijff heel goed, hij weet wat hij moet opschrijven’

Gijs Freriks08 mrt 2014, 09:30
Laatst bijgewerkt: 08 mrt 2014, 09:30
Advertentie

Ajax ging tweemaal af tegen Red Bull Salzburg en clubicoon Johan Cruijff probeerde de vinger in een column in De Telegraaf op de zere plek te leggen. Volgens de voormalig speler en trainer werden bijvoorbeeld de vleugelverdedigers te vaak ingespeeld. De opbouw moet in de ogen van Cruijff immers in de tweede en niet in de eerste linie beginnen, zo schreef Nummer 14.

voetbalzone

Frank de Boer las het schrijven van Cruijff en knikte instemmend. “Ik begrijp heel goed wat hij bedoelt”, vertelt de trainer aan de genoemde ochtendkrant. “Vooral een linie overslaan, de bal laten vallen en de backs die in de latere fase meegaan. Dat is de intentie, waarmee je wil spelen. Soms gaat het erg goed, maar de laatste wedstrijden was het ook iets lastiger natuurlijk.”

“Tegen Salzburg was het bijna onmogelijk driehoekjes te vinden”, vervolgt De Boer. “We waren er niet in staat ons onder de druk uit te spelen. Als je vervolgens te veel de backs inspeelt, heeft Cruijff gelijk dat ze maar een kwart veld voor zich hebben. Johan weet altijd wat hij moet opschrijven. Of er een signaal moet zijn of niet. Heel vaak heeft hij het dan al aan ons verteld.”

Ajax vond voor het derde seizoen op rij zijn Waterloo in de zestiende finale van de Europa League. Eerder bleken Manchester United en Steaua Boekarest te sterk voor de Amsterdammers, die zich dus enkel nog op de KNVB-Beker en de Eredivisie hoeven te richten. In laatstgenoemde competitie staat Ajax bovenaan, met een voorsprong van acht punten op FC Twente. De koploper speelt zondag tegen SC Cambuur.

Bezig met laden …