voetbalzone

'De FIFA had de wedstrijd in Cairo natuurlijk moeten uitstellen'

Daniel Cabot Kerkdijk16 nov 2009, 11:32
Laatst bijgewerkt: 16 nov 2009, 11:32
Advertentie

De wereldvoetbalbond FIFA had afgelopen zaterdag het WK-kwalificatieduel tussen Egypte en Algerije (2-0) moeten uitstellen. Dat vertelt de Algerijnse middenvelder Khaled Lemmouchia maandag in L'Equipe. Vorige week donderdag werd de spelersbus van Algerije op weg van het vliegtuig naar het hotel bekogeld met stenen, drie internationals raakten daarbij lichtgewond.

"Het laten doorgaan van de wedstrijd was roekeloos", oordeelt Lemmouchia. "De FIFA had de wedstrijd in Cairo natuurlijk moeten uitstellen." Egypte moest met twee treffers verschil winnen om een beslissingsduel met Algerije af te dwingen of met drie of meer doelpunten verschil om zich rechtstreeks te plaatsen. Emad Motaeb kopte ver in blessuretijd de beslissende 2-0 tegen de touwen.

"Ik kan je vertellen dat sommige spelers voorafgaand aan de wedstrijd zenuwachtig waren en een bleek gezicht hadden, anderen konden amper praten", vervolgt Lemmouchia. "We zijn ook gewoon mensen, hebben families en alleen daarom al had de FIFA moeten ingrijpen. Maar als zij liever Egypte op het WK willen hebben, dan moet dat gewoon duidelijk gezegd worden."

"We hebben die wedstrijd met geblesseerde spelers gespeeld. Ik had drie hechtingen, maar niemand heeft mij gevraagd of ik in staat zou zijn om die wedstrijd te spelen. Ik vraag mij af wat Egypte zou hebben gedaan als zij in Algiers zouden zijn aangevallen. Ik denk dat zij direct terug naar Egypte zouden zijn gegaan, een 'walk-over' zouden eisen, en die ook gekregen zouden hebben."

Door de eindstand in Cairo eindigden beide ploegen op exact hetzelfde puntenaantal en doelsaldo in Groep C van de Afrikaanse kwalificatiecyclus. De FIFA heeft Soedan aangewezen als plaats van handeling voor het beslissingsduel. Dat was ook de voorkeur van Egypte, terwijl Algerije liever had gewild dat een derde krachtmeting in Tunesië had plaatsgevonden.

Bezig met laden …