De Graafschap ontsnapt in bloedstollende en unieke ‘onweerwedstrijd’

Thijs Post02 mei 2012, 22:54
Laatst bijgewerkt: 02 mei 2012, 22:54

De Graafschap leek zichzelf flink in de problemen te brengen, woensdagavond. De Doetinchemmers, die al maanden in gevecht zijn met Excelsior om de onderste positie van de Eredivisie, stevenden in een onderling duel op een nederlaag af. Excelsior, dat dit seizoen nog geen enkele uitwedstrijd won, stond lange tijd namelijk met 1-2 voor, maar elf minuten voor tijd tekende Michael de Leeuw voor de zeer belangrijke gelijkmaker. Daarmee blijft het verschil tussen de nummer zeventien en de nummer achttien twee punten. In de slotwedstrijd moet De Graafschap naar ADO Den Haag, terwijl Excelsior het in eigen huis opneemt tegen PSV.

/

Het duel werd gekenmerkt door de lange pauze van een uur die werd ingelast door het onweer, dat intrad na 86 minuten. De stand was op dat moment 2-2, maar de KNVB wilde de wedstrijd per se dezelfde avond nog uitspelen. De Graafschap begon zeker voor Richard Roelofsen-begrippen in ieder geval op papier behoorlijk aanvallend, dat kwam mede omdat de oefenmeester niet kon beschikken over Yuri Rose. Het krachtmens werd vervangen door de meer voetballend ingestelde Anco Janssen, maar veel haalde dat in de openingsfase niet uit. Excelsior was namelijk de betere ploeg op de enthousiaste Vijverberg en vertaalde dat in een kopbal van Samuel Scheimann, maar de verdediger trof geen doel.

De thuisploeg kwam na het eerste kwartier beter in de wedstrijd en dat resulteerde in twee aardige kansen voor De Leeuw, net als Jansen afkomstig van SC Veendam, maar het was Soufian El Hassnaoui die de score opende. De aanvallende middenvelder nam een mooie bal van Gil Vermouth ineens op zijn slof en produceerde een prachtige treffer. Het was voor de man met Marokkaanse wortels zijn zevende doelpunt van het seizoen en bij deze tussenstand zou Excelsior gedegradeerd zijn. De Kralingers leken dus af te stevenen op de zevende degradatie in de clubhistorie (alleen FC Volendam degradeerde vaker; negen keer), maar op het halfuur liet Luigi Bruins zien dat zijn ploeg in ieder geval strijdend ten onder wilde gaan.

/

De ex-Feyenoorder werd vrijgelaten op de linkerkant, legde twee verdedigers in de luren en passeerde sluitpost Yves De Winter in de korte hoek voor de gelijkmaker. Na de onderbreking lag de Gelderse verdediging opnieuw open en was het Roland Alberg die profiteerde door doelman De Winter te omspelen: 1-2. Vooral de assist van Bruins was uitstekend en de voorsprong was op dat moment zeker niet onverdiend. Het fanatieke thuispubliek schreeuwde om ‘voetballen’, maar met name op het middenveld liet het met een bescheiden budget opererende Excelsior zien beter te kunnen combineren.

De supporters op De Vijverberg gingen al uit van het doemscenario, maar elf minuten voor tijd zorgde De Leeuw voor de Doetinchemse bevrijding. De corner werd genomen door Vermouth en heel knap kopte de kleine aanvaller de bal, via de paal, achter Wesley de Ruiter. In de slotfase kreeg Mick van Buren nog rood na een gemene overtreding op Rogier Meijer. Daarna moesten de spelers aan de thee, omdat de wedstrijd lang gestaakt werd door scheidsrechter Serdar Gözübüyük vanwege onweer. Doelpunten vielen er in de laatste vier minuten ondanks een offensief van Excelsior niet meer; zo redde De Winter op een vrije schietkans voor Alberg. Gespeeld is het nog allerminst: als Excelsior kan stunten tegen PSV en De Graafschap verliest van ADO, degraderen de Superboeren alsnog rechtstreeks.