voetbalzone

‘De grote landen zouden de FIFA moeten boycotten, dit is om van te kotsen’

Erik van Dam04 aug 2014, 11:41
Laatst bijgewerkt: 04 aug 2014, 11:41
Advertentie

Gary Lineker heeft zijn buik vol van de wereldvoetbalbond (FIFA). De Engelse oud-voetballer, die tegenwoordig tv-presentator is, denkt dat het tijd wordt dat de grootste voetballanden een serieuze boycot overwegen tegen het mondiale orgaan. Lineker vindt dat er de laatste jaren veel is misgegaan rond en binnen de FIFA en neemt de toewijzing van het WK 2018 aan Rusland als voorbeeld.

voetbalzone

In een interview met GQ licht Lineker toe waarom hij klaar is met de FIFA. De Engelsman maakte deel uit van het bid-comité van Engeland dat meedeed om de organisatie van het WK 2018. “De avond voordat de beslissing werd genomen was ik samen met David Beckham en aten we ergens een hamburger. We waren beiden aanwezig om onze steun te tonen voor het bid en prins William en premier David Cameron waren er ook.”

“Ik zei tegen Becks: wij zijn het enige land dat hiernaartoe is gekomen en hier met zo’n delegatie aanwezig is. Dit zaakje stinkt, volgens mij is allang besloten wie er gaat winnen. Dat maakt je kotsmisselijk, dat doet de hele FIFA. De corruptie is misselijkmakend. Joseph Blatter heeft de macht, als in een dictatuur. Die man kraamt zóveel onzin uit”, zegt Lineker gefrustreerd tegen het magazine.

Hij zou graag zien dat een paar sterke lidstaten van de FIFA zich verenigen tegen de bond. “Engeland is eigenlijk een beetje te lief, dat bedoel ik niet als kritiek. Maar wij zouden moeten opstaan voor het recht en als dat inhoudt dat we nooit meer een WK zullen organiseren, dan moet dat maar. De enige manier waarop er wellicht iets verandert, is als de schone grote landen opstaan en zeggen: weet je wat, wij doen niet meer mee aan jullie toernooien. Maar dat zie ik niet gebeuren”, aldus Lineker, “er staat gewoon teveel op het spel.”

Bezig met laden …