voetbalzone

De Haan: 'Keuzes niet in één dag gemaakt'

15 jul 2008, 14:50
Laatst bijgewerkt: 15 jul 2008, 14:50
Advertentie
Dinsdag maakte bondscoach Foppe de Haan de namen bekend die vanaf 7 augustus Nederland zullen vertegenwoordigen op de Olympische Spelen in het Chinese Peking. De coach restte de lastige taak het spelerspeloton terug te brengen naar achttien gelukkigen. Logischerwijs sneuvelden er enkele opvallende namen.

Zo liet De Haan Nordin Amrabat en Jeremain Lens thuis. Beide aanvallers kenden een zeer sterk afgelopen seizoen, en leken dan ook af te stevenen op deelname aan het grootste sportevenement ter wereld. “Een aantal spelers, zoals bijvoorbeeld Dirk Marcellis, staan buiten discussie. Bij sommige spelers hangt de keuze weer van andere factoren af,” aldus De Haan in een reactie op zijn selectie.

“Kiezen is altijd moeilijk. Maar de keuze is natuurlijk niet in één dag gemaakt,” vervolgt de Fries. “Kijk bijvoorbeeld naar Jeremain Lens. Hij heeft een blessure aan een van zijn middenvoetbeentjes. Weliswaar zit hij in de eindfase van zijn herstel, maar het is toch een risico. Een dergelijk risico nemen we ook al met de enkel van Ryan Babel.”

Waarom de keuze uiteindelijk is gevallen op de speler van Liverpool, kan De Haan wel aangeven. “Hij brengt toch wat meer, zeker met zijn interlandervaring bij het Nederlands elftal.” Hetzelfde gold voor Amrabat, die het slachtoffer geworden lijkt te zien van de vele keuzes die de bondscoach tot zijn beschikking heeft.

“Babel kan rechts, links en in het centrum spelen. Voor de linkerkant heb je dan ook nog Royston Drenthe en Urby Emanuelson die daar kunnen spelen. En op rechts kunnen ook Jonathan de Guzman en Roy Beerens spelen. Amrabat kan dat ook, maar dan kies ik toch liever voor spelers die stijf aan de rechterkant kunnen spelen.”

De Haan vertelde Siem de Jong, Tim Krul, Christian Kum en ook Amrabat overigens wel dat zij mogelijk alsnog op een trip naar Azië kunnen rekenen. “Je kan er voor kiezen om ze mee te nemen naar China, maar in Nederland kunnen ze nu de gehele voorbereiding met hun club meemaken. Voor bijvoorbeeld Amrabat en De Jong is het juist goed omdat ze dan wellicht meer kans maken om bij hun club aan spelen toe te komen. En mochten we ze nodig hebben, dan verschijnen ze in ieder geval fit in China.”
Bezig met laden …