voetbalzone

De Haan pleit voor extra drinkpauzes

08 aug 2008, 09:45
Laatst bijgewerkt: 08 aug 2008, 09:45
Advertentie
Foppe de Haan wil dat de spelers tijdens de wedstrijden bij de Olympische Spelen in Peking meer kunnen drinken. Daartoe heeft de bondscoach van het Olympisch elftal een verzoek bij de organisatie in Tianjin neergelegd. "Meerdere korte drinkpauzes zou ik onder deze zeer extreme omstandigheden niet meer dan logisch vinden", stelde hij vrijdag vast.

De Nederlandse spelers hadden donderdag in de eerste wedstrijd tegen Nigeria (0-0) grote moeite met de klamme hitte. Hedwiges Maduro was na amper een halfuur al de uitputting nabij, vooral omdat hij te weinig kon bijdrinken. ‘Daar ben ik wel van geschrokken", gaf De Haan toe. "Ik ga met hem praten over wat hij op de wedstrijddag allemaal heeft gegeten en gedronken. Misschien zat daar voor hem het probleem."

De Haan sloot vrijdag niet uit dat zijn manschappen ondanks de intensieve voorbereiding in Zweden, Nederland, Hongkong en China het tropische klimaat hebben onderschat. "We waarschuwen ze voortdurend. Blijf drinken, blijf drinken, de hele dag door. Dat vereist echter de nodige discipline. Daar hebben ze soms nog moeite mee."

"We moeten in deze hitte veel meer de tering naar de nering zetten. Niet zelf gaan lopen, maar de bal het werk laten doen. Op de training kunnen ze dat hartstikke goed. Dat positiespel met vaak één keer raken moeten ze nu ook naar de wedstrijd overhevelen. Helaas is er niemand die dat proces op het veld kan begeleiden en bewaken. Iedereen is nog te veel met zichzelf bezig. Daardoor ontbreekt het totale overzicht als team. Daarover gaan we eens goed met elkaar praten", aldus De Haan.
Bezig met laden …