voetbalzone

De Haan wil meer zien van Maduro en Sibon

30 jul 2008, 11:11
Laatst bijgewerkt: 30 jul 2008, 11:11
Advertentie
Het ideale elftal van Foppe de Haan om over iets meer dan een week te gaan presteren op de Olympische Spelen kan nog wel eens van aanzien veranderen. De bondscoach van Jong Oranje heeft in de voorbereiding kunnen constateren dat sommigen van zijn spelers nog niet aan het verwachtingspatroon voldoen.

De jonge ploeg van de Friese keuzeheer won onlangs met 0-1 bij de leeftijdsgenoten bij België. Op papier geen slecht resultaat, al was het vertoonde spel tegen het zere been van De Haan. Nederland kon nauwelijks domineren, en mocht dan ook de handjes dichtknijpen dat het het veld in Gent niet met een nederlaag verliet.

De matige vertoning heeft de bondscoach doen beseffen dat er wat moet veranderen, en voor sommige spelers is het dan ook vijf voor twaalf. “Sibon moet het nu wel gaan laten zien, want hij brengt nog te weinig. Het moet gewoon beter, daar moet je reëel in zijn,” zegt hij in het Algemeen Dagblad. “Als het opnieuw tegenvalt is Ryan Babel naast Makaay een logische optie.”

Enige probleem is dat de aanvaller van Liverpool nog altijd last heeft van de naweeën van de enkelkwetsuur die hij vlak voor het EK opliep. “Dat zit tussen zijn oren, maar het gaat elke training zichtbaar beter,” aldus De Haan, die ook van een oud-ploeggenoot van Babel, Hedwiges Maduro, meer verwacht. “Hij moet nu echt gas gaan geven. Het moet agressiever, scherper. Hedwiges is een hele aardige, stabiele jongen en als voetballer kan hij waarde hebben in dit team, maar er mag wel wat meer vuur bij.”

Wél tevreden is de ervaren oefenmeester over Feyenoorder Jonathan de Guzman. “Als we op het middenveld in een ruit spelen, kan hij achter de spitsen spelen. De Guzman functioneert prima met Makaay, dat helpt ook. Al moet hij de bal niet teveel als een postbode willen brengen. Zeker niet onder deze omstandigheden,” zegt hij, doelend op de hoge luchtvochtigheidsgraad in Hong Kong, waar de ploeg zich momenteel voorbereidt op de Spelen.

Tenslotte is er een felle strijd gaande tussen Urby Emanuelson en Royston Drenthe om een plek aan de linkerkant. Laatstgenoemde speler van Real Madrid kreeg vorige week een waarschuwing van De Haan omdat hij niet fit genoeg zou zijn. “Daar is Royston hard mee aan de slag gegaan. Al zag je op de laatste training nog dat hij in het eerste deel sterker is dan in het tweede. Hij is nog niet waar hij moet zijn. Urby doet het goed, ze moeten het samen uitvechten.”
Bezig met laden …