voetbalzone

'De huidige selectie had in 1994 niet eens onze koffers mogen dragen'

Erik van Dam26 okt 2010, 17:09
Laatst bijgewerkt: 26 okt 2010, 17:09
Advertentie

Hristo Stoichkov ziet met lede ogen de verrichtingen van het Bulgaars nationale team aan. Bulgarije staat op de voorlaatste plaats in Groep G van de EK-kwalificatiecyclus; één keer werd er gewonnen en twee duels gingen verloren. Stoichkov heeft er dan ook een hard hoofd in dat het huidige team ooit zal presteren. “Zij die nu spelen hadden in 1994 niet eens onze koffers mogen dragen”, foetert de voormalig topspits in de media.

/

Stoichkov (44) kwam tussen 1986 en 1999 in totaal tot 83 interlands voor Bulgarije, waarin hij bijna veertig keer scoorde. In 1994 was hij behoorlijk op dreef voor zijn vaderland; hij maakte zes doelpunten op het WK in de Verenigde Staten en had daarmee een belangrijk aandeel in de halve finaleplaats van de Bulgaren. Anno nu ziet hij maar weinig positiefs aan het nationale team. “Het is zo moeilijk om spelers te vinden á la Yordan Lechkov en Krasimir Balakov”, haalt hij voormalig internationals aan.

“Misschien had men meer moeite moeten doen om Dimitar Berbatov erbij te houden. Als hij alleen al op de bank zou zitten, zou dat schelen”, stelt Stoichkov aan Reuters. Op de vraag of Stilyan Petrov (31), in 2003 nog Speler van het Jaar in Bulgarije, het wel goed doet, antwoordt de voormalig topspits cynisch: “Een geweldige speler voor op de bank.” Van 2004 tot 2007 zat Stoichkov zelf op de bank bij de nationale ploeg. “Verspilling van tijd”, oordeelt hij nu. “Er is gewoon een ernstig probleem. Met de jonge spelers wordt niet gewerkt en we produceren geen topspelers meer.”

Bezig met laden …