De Jong kopt FC Twente naar keurig resultaat op Craven Cottage

Thijs Post15 sep 2011, 22:52
Laatst bijgewerkt: 15 sep 2011, 22:52

Bryan Ruiz zal donderdagavond met gemengde gevoelens op de tribune hebben gezeten. De Costa Ricaan stapte over van FC Twente naar Fulham, mag voorlopig niet deelnemen aan de Europa League met zijn nieuwe club en moet onder andere de twee duels met zijn ex-werkgever missen. Van een afstandje zag Ruiz dat Twente een prima resultaat behaalde tegen de op papier sterkste tegenstander in Groep K. De Tukkers werden in grote delen van de wedstrijd met de rug tegen de muur gezet, maar speelden knap met 1-1 gelijk. Luuk de Jong tekende vlak voor rust voor de gelijkmaker.

/

FC Twente kon in de beginfase geen potten breken tegen de finalist van het seizoen 2009/10, maar kwam na acht minuten wel tot een aardige kans. Ola John trok naar binnen, had de bal wellicht mee moeten geven aan Willem Janssen maar ging zijn eigen weg. De aanvaller koos voor het schot, maar daarmee kon hij de 38-jarige doelman Mark Schwarzer niet verontrusten. Fulham nam vervolgens het heft in handen en gaf het tot de 31ste minuut niet meer weg.

Vlak na de kans van John moest Twente-sluitpost Nikolay Mihaylov voor het eerst in actie komen toen Clint Dempsey het probeerde met een schuiver. De Londenaren waren simpelweg agressiever en zetten de toon met een aantal stevige overtredingen. Zo maakte Leroy Fer een salto na een grove charge van Pajtim Kasami, werd Douglas getorpedeerd en was ex-Ajacied Zdenek Grygera de eerste die in het boekje van arbiter Antonio Damato ging. De Tsjech werd gepasseerd door John en haalde hem neer ten koste van een gele kaart.

/

Een gigantische blunder van Dwight Tiendalli was indirect de oorzaak van de 1-0 van Andy Johnson. Tiendalli probeerde met een breedtepass voor zijn eigen doel langs een medespeler te bereiken, maar de door blessures geplaagde Johnson kon de bal onderscheppen. De kale aanvaller frommelde zich langs Peter Wisgerhof en werkte de bal met een fraai wippertke in de verre hoek. Twente maakte weinig indruk en leek op een kansloze nederlaag af te stevenen, maar de ploeg van Adriaanse herpakte zich nog in de eerste helft uitstekend. De Jong waarschuwde the Cottagers al met een knappe kopbal uit een voorzet van Roberto Rosales, maar daar leek de thuisploeg toch weinig lering uit te hebben getrokken.

Vijf minuten voor de onderbreking werd het na een voorzet van Roseles op De Jong namelijk 1-1, al had de spits het geluk dat zijn kopbal tegen de paal via de rug van Schwarzer in het doel caramboleerde. Fulham kwam na rust een stuk feller uit de kleedkamer en schroefde het tempo flink op. Twente kwam er niet meer aan te pas: Dempsey kreeg een aardige kopkans, Johnson schoot van dichtbij op Mihaylov en opnieuw Dempsey testte net als Johnson de vuisten van de Twente-keeper. De bezoekers speelden de slotfase een stuk beter, konden zelfs weer wat druk uitoefenen op het doel van Schwarzer (actie Rosales, schot Denny Landzaat) maar tot treffers leidde het niet meer.