De Leeuw met drie treffers reddende engel voor bar slecht FC Groningen

Thijs Post30 sep 2012, 16:27
Laatst bijgewerkt: 30 sep 2012, 16:27

In de vorige thuiswedstrijd (op 16 september) ging FC Groningen tegen tien man van Vitesse de boot in (0-3) en ook nu hadden de noorderlingen het in het kader van de Eredivisie erg lastig met tien opponenten. Bij een tussenstand van 1-0 en na achttien minuten spelen kreeg Roda JC Kerkrade in de persoon van Tamás Kádár een rode kaart, maar de trots van het noorden had de grootste moeite met de tien Limburgers. Pas in de derde minuut van de blessuretijd bezorgde Michael de Leeuw zijn ploeg met zijn derde treffer de zege: 3-2.

/

Al na drie minuten had Roda-spits Krisztián Németh de score kunnen en misschien wel moeten openen. Groningen-keeper Luciano ging in de fout bij een voorzet van Guus Hupperts en legde de bal panklaar neer voor de Hongaar, die het net niet wist te vinden. Even later was het aan de andere kant wel raak. Virgil van Dijk had een mooie kopbal in huis na een voorzet van de linkerkant en het was Michael de Leeuw de het laatste zetje gaf: 1-0.

Nog geen minuut later leken de bezoekers af te stevenen op een rampmiddag, toen Kádár zich vergreep aan Género Zeefuik. De spits van Groningen werd vastgehouden door de Hongaar van Roda JC, die een directe rode kaart kreeg van scheidsrechter Reinold Wiedemeijer. Even nadat Tim Sparv oog in oog met Filip Kurto had gemist en het dus geen 2-0 werd tekende Mark-Jan Fledderus, tegen zijn oude ploeg, tegen de verhouding in voor de gelijkmaker.

/

Kees Kwakman beging net buiten het strafschopgebied een overtreding, kreeg geel en zag Fledderus raak trappen voor de 1-1. Even na de pauze was het weer de beurt aan De Leeuw, die de vorm gevonden heeft. Vorig seizoen tekende de middenvelder annex aanvaller voor tien competitiedoelpunten, nu zorgde hij met een kopbal voor zijn derde van het seizoen. Overigens kreeg De Leeuw veel hulp van keeper Kurto, die onder een mooie voorzet van Michael Kieftenbeld door ging.

De zeer matig voetballende Groningers hadden veel moeite om door te drukken en kregen een minuut of tien voor tijd de deksel op de neus. De van Chelsea gehuurde Zweedse middenvelder Amin Affane haalde van twintig meter uit en passeerde sluitpost Luciano. Het team van trainer Ruud Brood rook zelfs even aan de drie punten, maar kwam nog goed weg toen eerst Mitchell Schet en later ook Leandro Bacuna de lat vond. In de slotfase wierp De Leeuw zich met zijn derde treffer op als reddende engel.