voetbalzone

De Telegraaf: Steijn wilde bij Ajax door zonder Maduro én Berghuis ‘na messteek’

Jordi Tomasowa25 okt 2023, 06:43
Laatst bijgewerkt: 25 jul 2024, 02:20
Advertentie

Maurice Steijn wilde zondagavond na de nederlaag bij FC Utrecht in principe aanblijven als trainer van Ajax, zo meldt De Telegraaf. Steven Berghuis en assistent-trainer Hedwiges Maduro moesten in dat geval wijken, aangezien de oefenmeester hen ervan betichtte een mes in zijn rug te hebben gestoken. Aan deze eis wenste de clubleiding van Ajax echter niet mee te werken, waarna in goed overleg het contract van Steijn werd ontbonden.

Steijn kreeg zondag telefonisch van interim-directeur Jan van Halst te horen dat RvC-adviseur Louis van Gaal hem in ieder geval tot de volgende interlandperiode in november het vertrouwen gaf. Deze boodschap werd maandagochtend door Van Halst herhaald. Bij Steijn ontstonden volgens de ochtendkrant alleen steeds meer twijfels.

"De wanhoopsactie van de slechtst presterende trainer in de lange geschiedenis van Ajax om van Maduro en Berghuis af te komen, onderstreepte hoe eenzaam hij zich de krappe vier maanden in Amsterdamse dienst voelde", aldus De Telegraaf.

'Charlatan' directeur voetbalzaken Sven Mislintat zou alle afspraken over de inspraak bij het aankoopbeleid aan zijn laars hebben gelapt. Steijn droeg onder meer Noa Lang, Jerdy Schouten, Nicolás Tagliafico, Stefan de Vrij, Calvin Stengs, Nick Olij, Sergiño Dest en Thiago Almada aan, maar moest toezien hoe Mislintat zijn eigen koers voer. Volgens de ochtendkrant werd Steijn opscheept met 'voor 115 miljoen euro aan middelmaat'.

Nadat Steijn na het gelijkspel met Fortuna Sittard (0-0) de kwaliteit van zijn spelers diskwalificeerde en veel van zijn zomeraankopen op de bank posteerde, wilde Mislintat kostte wat kost van de trainer af. Het onderzoek naar belangenverstrengeling zorgde er echter voor dat de Duitse directeur zich als eerst onmogelijk maakte in Amsterdam.

Klachten over Steijn
De Telegraaf schrijft dat spelers en staf bevroeden dat Mislintat tot en met het duel met FC Utrecht aan toe op negatieve wijze contact onderhield met ’zijn’ aankopen. De resultaten bleven uit en Steijn voelde zich 'meer en meer' alleen op de wereld. "Dat zou mede zijn gekomen doordat een aantal mensen uit zijn 25 leden tellende technische, performance en medische staf zich (aan het verkeerde adres) bij technisch manager Klaas-Jan Huntelaar meldde met klachten over het (dis)functioneren van Steijn."

Deze informatie zou door Huntelaar zijn gecheckt bij de assistent-trainers, waarna Maduro ook zijn onvrede uitte. De bevindingen werden vervolgens door Huntelaar in een brief naar de directie gestuurd. Een definitieve vertrouwensbreuk tussen Steijn en Maduro was een feit, daar laatstgenoemde door Steijn ook werd verdacht van voortdurend lekken vanuit de kleed- en trainerskamer naar zijn oude werkgever ESPN.

Geheime ontmoeting stafleden
"Vorige week maandag kwamen de ’hoofdrolspelers’ in Steijns staf in het geheim bijeen in Huis ter Duin in Noordwijk. In een ultieme poging het tij te keren. Volgens betrokkenen was tijdens de tweedaagse sessie een van de belangrijkste conclusies van de veertien stafleden dat Berghuis een stoorzender was, die zo snel mogelijk uit de selectie diende te worden gezet", aldus De Telegraaf. "Andere bronnen stellen dat Berghuis juist botste met de staf, omdat hij een ’absolute winnaar’ is en nooit een blad voor de mond neemt."

Steijn nam Berghuis toch mee naar Utrecht, ondanks dat de middenvelder na zijn kuitblessure pas één keer had getraind. Berghuis weigerde Steijn na de nederlaag tegen Feyenoord (0-4) in een interview onvoorwaardelijk te steunen. Na het debacle tegen FC Utrecht zou Steijn echter – om heel andere redenen dan bij Maduro – ook klaar zijn geweest met Berghuis, die in de domstad ruim een halfuur als invaller speelde alsof hij volgens de ochtendkrant de boel 'saboteerde'.

Doordat Van Gaal, Van Halst en de komende algemeen directeur Alex Kroes niet meegingen in zijn eis om door te gaan zonder Maduro en Berghuis, wist Steijn na de nederlaag tegen FC Utrecht dat zijn dagen als trainer van Ajax geteld waren. John van 't Schip moet Steijn vanaf volgende week op interim-basis opvolgen.

Bezig met laden …